Špagetový koláč se špenátem a lososem. Barevně i chuťově vyladěný kousek Itálie na vašem talíři

Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si je jako koláč se špenátem a lososem. Určitě nebudete litovat.

Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali.

Ingredience
  • 500 g špaget
  • 400 g filé z lososa
  • 200 g špenátu
  • 8 vajec
  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!

Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra. Zkuste však dnes špagetový koláč se špenátem a lososem.

Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).

Postup:
Špagety uvaříme v osolené vodě a scedíme.
Lososa nakrájíme na kostičky o rozměrech přibližně 2 x 2 cm.
Špenát opláchneme.
Česnek očistíme a nakrájíme na plátky.
Špenát s česnekem orestujeme na rozpáleném oleji.
Troubu předehřejte na 180°C.
Ve velké míse smícháme špagety, lososa a dušený špenát.
V jiné misce rozšleháme vejce se smetanou, mlékem a pepřem. Polovinu směsi nalijeme na špagety, promícháme a lžící navrstvíme do vymazané dortové nebo koláčové formy.
Koláč pečeme v troubě 15 minut, potom zalijeme směsí vajec a mléka, která nám zbyla a pečeme ještě asi 25 minut do zlatohněda.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.