Gratinované těstoviny se špenátem, kuřecím masem a strouhaným sýrem. Nostalgie v novém kabátě

Zapečené těstoviny jsou velmi rychlé a jednoduché jídlo, při jehož přípravě není třeba se striktně držet předepsaných surovin. Navíc je zvládnou snadno připravit i úplní začátečníci v kuchyni. Ať už jde o klasické šunkafleky, zapečené těstoviny s kuřecím masem a špenátem nebo pro vegetariány těstoviny s brokolicí.

Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem, zkuste si je udělat gratinované se špenátem, kuřecím masem a strouhaným sýrem. Určitě nebudete litovat.

Ingredience
  • 400 g těstovin (široké nudle, krátké makarony, kolínka)
  • 200 g kuřecích prsíček
  • cibule
  • 100 g čerstvého listového špenátu (baby špenát)
  • 100 g měkkého smetanového taveného sýra
  • 100 - 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 g strouhaného eidamu
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl
  • máslo na vymazání zapékací misky

Co je gratinování? Způsob přípravy pokrmů zapékáním se žádoucí krustou na povrchu. Termín byl odvozen od francouzského slova „gratter“ jenž v překladu znamená seškrabávat připečenou zlatavou kůrku. Nejznámějším gratinovaným pokrmem jsou gratinované brambory. Při gratinování je cílem, aby se na povrchu vytvořila zapečená krusta, nejčastěji sýrová.

Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!

Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra. Zkuste ale dnes něco úplně jiného.

Postup:
Těstoviny uvaříme podle návodu.
Než se uvaří, připravíme si maso, které nakrájíme na nudličky. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Jakmile zezlátne, přidáme kuřecí maso a orestujeme.
Když je maso téměř měkké, přidáme opraný, okapaný a na menší kousky překrájený syrový špenát a opět krátce orestujeme.
Když špenát změkne, přidáme tavený sýr a smetanu, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
Do hotového základu vmícháme uvařené, scezené těstoviny, dobře promícháme a směs rozprostřeme do vymazané zapékací misky.
Pečeme v roubě vyhřáté na 200 stupňů.
Ke konci pečení celý povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem a ještě zapečeme.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka