Kuřecí stehýnka s citrónem a česnekem. Máte pocit, že jste při pečení kuřecích stehen zkusili vše?
Pokud máte pocit, že jste při pečení kuřecích stehen už vyzkoušeli všechno, nenechte se mýlit. Dnes pro vás máme zajímavý recept na kuřecí stehýnka s citrónem a a česnekem.
Kuře - to je klasika. Buď smažené kuřecí řízky nebo pečené naprosto klasicky, jako v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní másla. Kombinace s citrónem a česnekem dodá tomuto pokrmu pikantnost a lahodnost.
- 800 g kuřecích spodních stehýnek - paliček
- 30 g másla
- 1 lžíce kvalitního rostlinného oleje
- 600 ml kuřecího vývaru
- 150 ml suchého bílého vína
- 1 citron
- 20 stroužků česneku
- cca 2 lžíce hladké mouky
- petrželka
- bazalka
- sůl a mletý pepř
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí stehýnka s citrónem a česnekem.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Postup:
Česnek oloupeme a stroužky necháme vcelku.
Omytý citrón oloupeme, zbavíme bílé dužiny a nakrájíme na tenké plátky.
Máslo s olejem rozpálíme a ze všech stran v něm kuřecí stehýnka do zlatova opečeme. Opečená vyjmeme a naskládáme je do pekáče nebo zapékací mísy. Na zbylém tuku po opékání do růžova osmahneme mouku. Poté ji zalijeme studeným vývarem, dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky, přidáme víno, oloupané celé stroužky česneku a na tenké plátky nakrájený citron. Na mírném ohni provaříme asi 10 minut. Vzniklou omáčkou zalijeme opečené kuřecí paličky, které jsme před tím ještě osolili a mírně opepřili. Přikryjeme alobalem a v rozehřáté troubě dusíme při cca 180° C.
Stehýnka podáváme obložená vařenými stroužky česneku a plátky citronu, politá omáčkou a posypaná najemno nakrájenou petrželkou a bazalkou.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Dobrou chuť!
Související
-
Zapékaná kuřecí prsa s bramborovým pyré. S nadsázkou se dá říct, že kuře je takový novodobý králík
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Kuře totiž u nás získalo podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti.
-
Kokosové kuře! Exotická kuchyně na českém stole aneb Křehké maso lahodné chuti podáváme s rýží
S nadsázkou by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici.
-
Toskánské kuře. Maso nakrájené na tenké nudličky podávejte se skvělou omáčkou a s těstovinami
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si toskánské kuře. Kuře - to je klasika.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.