Toskánské kuře. Maso nakrájené na tenké nudličky podávejte se skvělou omáčkou a s těstovinami
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si toskánské kuře. Kuře - to je klasika.
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík.
- dvoje kuřecí prsa
- dva stroužky česneku
- máslo
- olivový olej
- 50 g sušených rajčat
- 200 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 50 g parmezánu
- listový špenát
- sůl
- mletý černý pepř
Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Postup:
Kuřecí prsa pokrájíme na nudličky, sušená rajčata na plátky, parmezán nastrouháme a česnek prolisujeme.
Na pánvi rozehřejeme olej, máslo, přidáme maso, sůl, pepř a maso orestujeme dozlatova.
Pak k masu přidáme sušená rajčata, česnek, vše jen krátce orestujeme, pak přilijeme vývar a smetanu.
Pánev zakryjeme a vše vaříme na mírném ohni asi deset minut.
Nakonec do omáčky přisypeme parmezán a listy špenátu.
Nakonec omáčku, která zhoustne, osolíme a opepříme.
Podáváme s těstovinami.
Kvašení patří k velmi levnému způsobu konzervace i přesto, že keramický zelák je poměrně drahý. Další výhodou je, že se kvašení děje bez různých přísad, bez cukru a chemických prostředků. Právě proto je kvašené zelí levné a zdravé.
Dobrou chuť!
Související
-
Kuře v krémové omáčce. Jemná chuť tohoto skvělého pokrmu stojí za vyzkoušení. Pochvala vás nemine!
S trochou nadsázky se dá říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici.
-
Marocké kuře. Exotika na vašem talíři se spoustou arabského koření spolu s nasládlou omáčkou a rýží
Zkuste si doma připravit netradiční recept, který je inspirovaný marockou kuchyní. Určitě vás nadchne nasládlá chuť, vůně arabského jídla a šťavnaté kousky kuřecího masa.
-
Kuře plněné rajčaty a špenátem. Variací na zpracování kuřecího masa jsou desítky, možná stovky
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuře plněné rajčaty a špenátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.