Kuře v krémové omáčce. Jemná chuť tohoto skvělého pokrmu stojí za vyzkoušení. Pochvala vás nemine!
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuře v krémové omáčce.
- 500 g kuřecích prsou
- 12 žampiónů
- 1 cibule
- 300 ml kuřecího vývaru
- 200 ml mléka nebo smetany
- hladká mouka
- olivový olej
- bílé víno
- tymián
- sůl
- mletý pepř
Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Postup:
Kuřecí prsa bez kůže vložíme do vařící osolené vody a uvaříme je doměkka.
Pak je scedíme, pokrájíme na kostky a dáme stranou.
Nebo - pokud máte radši pečené maso - klidně je můžete upéct a pokrájet.
Rozehřejeme olej, na který vložíme přepůlené žampióny a opečeme je do zlato hněda. Také je dáme stranou.
Do pánve přilijeme olej a orestujeme na plátky nakrájenou cibuli. Po chvíli přisypeme mouku a orestujeme ji spolu s cibulí.
Postupně přilijeme vývar a dobře promícháme. Musí nám vzniknout kašovitá směs. Do ní přilijeme mléko, které dobře rozmícháme. Přidáme trochu tymiánu.
Do hladké husté omáčky přilejeme trochu vína a podle chuti dosolíme a přidáme koření podle chuti.
Nakonec do omáčky vrátíme kousky kuřecího masa a houby a dobře prohřejeme.
Jako příloha se hodí těstoviny i bramborové noky.
Navíc pár tipů od nás:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
Dobrou chuť!
Související
-
Marocké kuře. Exotika na vašem talíři se spoustou arabského koření spolu s nasládlou omáčkou a rýží
Zkuste si doma připravit netradiční recept, který je inspirovaný marockou kuchyní. Určitě vás nadchne nasládlá chuť, vůně arabského jídla a šťavnaté kousky kuřecího masa.
-
Kuře plněné rajčaty a špenátem. Variací na zpracování kuřecího masa jsou desítky, možná stovky
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuře plněné rajčaty a špenátem.
-
Citronové kuře polechtá vaše mlsné jazýčky aneb Netradiční recept spojující dvě tradiční chutě
Kuře je u nás nejpopulárnější drůbeží maso. Super lehké jídlo, máte za chvíli hotové. Pokud hledáte zdravé a chutné jídlo, tak jste narazili na ten správný recept.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka