Kuře v krémové omáčce. Jemná chuť tohoto skvělého pokrmu stojí za vyzkoušení. Pochvala vás nemine!

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuře v krémové omáčce.

Ingredience
  • 500 g kuřecích prsou
  • 12 žampiónů
  • 1 cibule
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml mléka nebo smetany
  • hladká mouka
  • olivový olej
  • bílé víno
  • tymián
  • sůl
  • mletý pepř

Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.

Postup:
Kuřecí prsa bez kůže vložíme do vařící osolené vody a uvaříme je doměkka.
Pak je scedíme, pokrájíme na kostky a dáme stranou.
Nebo - pokud máte radši pečené maso - klidně je můžete upéct a pokrájet.
Rozehřejeme olej, na který vložíme přepůlené žampióny a opečeme je do zlato hněda. Také je dáme stranou.
Do pánve přilijeme olej a orestujeme na plátky nakrájenou cibuli. Po chvíli přisypeme mouku a orestujeme ji spolu s cibulí.
Postupně přilijeme vývar a dobře promícháme. Musí nám vzniknout kašovitá směs. Do ní přilijeme mléko, které dobře rozmícháme. Přidáme trochu tymiánu.
Do hladké husté omáčky přilejeme trochu vína a podle chuti dosolíme a přidáme koření podle chuti.
Nakonec do omáčky vrátíme kousky kuřecího masa a houby a dobře prohřejeme.
Jako příloha se hodí těstoviny i bramborové noky.

Navíc pár tipů od nás:

- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?