Kuře v krémové omáčce. Jemná chuť tohoto skvělého pokrmu stojí za vyzkoušení. Pochvala vás nemine!

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuře v krémové omáčce.

Ingredience
  • 500 g kuřecích prsou
  • 12 žampiónů
  • 1 cibule
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml mléka nebo smetany
  • hladká mouka
  • olivový olej
  • bílé víno
  • tymián
  • sůl
  • mletý pepř

Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.

Postup:
Kuřecí prsa bez kůže vložíme do vařící osolené vody a uvaříme je doměkka.
Pak je scedíme, pokrájíme na kostky a dáme stranou.
Nebo - pokud máte radši pečené maso - klidně je můžete upéct a pokrájet.
Rozehřejeme olej, na který vložíme přepůlené žampióny a opečeme je do zlato hněda. Také je dáme stranou.
Do pánve přilijeme olej a orestujeme na plátky nakrájenou cibuli. Po chvíli přisypeme mouku a orestujeme ji spolu s cibulí.
Postupně přilijeme vývar a dobře promícháme. Musí nám vzniknout kašovitá směs. Do ní přilijeme mléko, které dobře rozmícháme. Přidáme trochu tymiánu.
Do hladké husté omáčky přilejeme trochu vína a podle chuti dosolíme a přidáme koření podle chuti.
Nakonec do omáčky vrátíme kousky kuřecího masa a houby a dobře prohřejeme.
Jako příloha se hodí těstoviny i bramborové noky.

Navíc pár tipů od nás:

- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka