Kuře plněné rajčaty a špenátem. Variací na zpracování kuřecího masa jsou desítky, možná stovky

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuře plněné rajčaty a špenátem.

Ingredience
  • velké kuřecí prso 2 ks
  • ½ hrnku sušených rajčat
  • ½ hrnku špenátu nasekaného nahrubo
  • ½ feta sýra
  • ½ hrnku mozzarelly
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý pepř

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Tak dobrou chuť!

Postup:
Kuřecí prsa osolte, opepřete a potřete olivovým olejem (můžete je pokapat i olejem, ve kterém byla naložená sušená rajčata, kousíčky rajčat a koření pomohou dochutit).
Ostrým nožem nařízněte do masa kapsu a naplňte rajčaty, špenátem a sýrem. Snažte se vložit co nejvíce náplně a párátky spojte naplněné kapsy, aby se příliš nerozevíraly.
Rozehřejte pánev a nechejte maso z obou stran zprudka zatáhnout. Pak máte dvě možnosti - buď maso dodělat na pánvi (na nižším plameni) nebo v troubě předehřáté na 190° Celsia.

Navíc pár tipů od nás:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.