Pivovarská dobrota! Vepřové plátky na černém pivu aneb s výbornou, jednoduchou a sytou omáčkou
Vepřové maso je velmi variabilní. Ať už použijeme jemnou kýtu, nebo šťavnatou krkovici, tento oběd je dobrota. Pečeme na černém pivu a většinu práce za nás udělá trouba.
Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším.
- 600 g vepřové kýty (krkovice)
- hladká mouka na poprášení masa
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce kečupu
- 1 chilli paprička,
- 300 ml černého piva
- 250 ml vývaru
Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky.
Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.
Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná. A vepřové plátky na černém pivu jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.
Postup:
Z omytého a osušeného masa nakrájíme 4 plátky, osolíme je a opepříme.
V hluboké pánvi rozehřejeme sádlo, plátky masa poprášíme moukou a opečeme na sádle z obou stran. Zapneme troubu na 170 °C.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubší kostky, maso dáme stranou a cibuli v pánvi opékáme, až začne chytat barvu. Pak přidáme česnek, kečup, podle chuti papričku, promícháme a zalijeme černým pivem.
Necháme odpařit alkohol, přendáme do nádoby s víkem, která se hodí k pečení v troubě, vložíme maso, zalijeme vývarem a dáme uzavřené poklicí do trouby.
Upečené maso vyjmeme a dáme stranou.
Omáčku propasírujeme přes sítko, podle chuti přidáme pepř a sůl.
Podáváme s bramborovým knedlíkem, kaší nebo šťouchanými bramborami a doplníme vhodným salátem.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.