Citronové kuře polechtá vaše mlsné jazýčky aneb Netradiční recept spojující dvě tradiční chutě

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Pečené kuře
0:00
/
0:00

Kuře je u nás jasně nejpopulárnější drůbeží maso. Super lehké jídlo s kuřecím masem, které budete mít za chvíli hotové. Pokud hledáte zdravé a chutné jídlo, tak jste narazili na ten správný recept. Když nevíte co vařit, koupíte si kuře, protože má nekonfliktní chuť a je rychle hotové.

Skvělý recept, kdy se spojí chuť kuřete s citrony. Tip na skvělý oběd nebo večeři. Kuřecí maso s citrony uspokojí i ty nejvybíravější.

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme ale hodně zajímavý recept.

Suroviny:
4 porce kuřete, 1 citrón, 1/4 l drůbežího vývaru, 1/4 bílého vína, 20 g másla, 1 kelímek zakysané smetany, cukr, pepř, sůl

Postup:
Porce kuřete osolíme, opepříme a na rozpáleném másle je opečeme ze všech stran
Opečené kuřecí maso vyskládáme do ohnivzdorné zapékací misky, zalijeme vývarem, vínem a citronovou šťávou z jednoho citrónu, pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut
Maso vyjmeme, šťávu ochutíme smetanou a cukrem, který jsme nechali zhnědnout na suché pánvi, přidáme trochu nastrouhané citronové kůry, zamícháme.
Jednotlivé porce na talířích přelijeme připravenou omáčkou a podáváme.

Navíc pár tipů od nás:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
- Vyzkoušejte tento trik - do pečeného kuřete místo nádivky dejte dvě poloviny chemicky neošetřeného citronu. Maso pak bude lehce navinulé.

Citron, citrus, ovoce (ilustrační foto)
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.