Pivo nemusíte jen popíjet, čarovat se s ním dá i v kuchyni. Zkuste pikantní kuře na pivu a medu

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Pivo je výbornou ingrediencí při vaření různých pokrmů. Dá jídlu nezaměnitelnou chuť. Chystáme-li se použít pivo jako přísadu do připravovaného pokrmu, je důležité, aby nebylo zvětralé. Otevřte ho těsně před použitím.

Suroviny:
6 horních kuřecích stehen, 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, 250 ml piva, 5 lžic olivového oleje, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce medu, ½ lžičky chilli omáčky, 2 lžičky hladké mouky, sůl, pepř

Postup:
V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a na mírném plameni ji necháme osmahnout dozlatova. Pak přidáme drcený česnek, po chvilce přilijeme polovinu piva, balzamikový ocet, med a chilli omáčku.
Musíme stále míchat. Jde o to, aby se omáčka zredukovala zhoustla.
Pak omáčku odstavíme.
Kuřecí stehna ze všech stran osolíme, opepříme a poprášíme moukou.
Pak maso opečeme na oleji ze všech stran.
Přilijeme omáčku, zbývající pivo. Přiklopíme pokličkou, snížíme plamen a dusíme do změknutí masa. Je dobré maso během vaření otáčet.
Podáváme s rýží.

Med má široké použití v kuchyni obecně, jeho gastronomické využití je mnohem významnější, než se na první pohled zdá. Využívá se při tom jak jeho specifická chuť a aroma, tak unikátní složení.

S úspěchem se med využívá také ve “slané“ kuchyni. V marinádách na naložení masa či v omáčkách a dresincích je dnes již běžnou součásti řady receptů. Maso získá delikátní chuť a aroma. Věřte, že i improvizací dosáhnete u hostů nečekaného úspěchu.

Kuřecí stehno na pivě
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka