Pivo nemusíte jen popíjet, čarovat se s ním dá i v kuchyni. Zkuste pikantní kuře na pivu a medu
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Pivo je výbornou ingrediencí při vaření různých pokrmů. Dá jídlu nezaměnitelnou chuť. Chystáme-li se použít pivo jako přísadu do připravovaného pokrmu, je důležité, aby nebylo zvětralé. Otevřte ho těsně před použitím.
Suroviny:
6 horních kuřecích stehen, 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, 250 ml piva, 5 lžic olivového oleje, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce medu, ½ lžičky chilli omáčky, 2 lžičky hladké mouky, sůl, pepř
Postup:
V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a na mírném plameni ji necháme osmahnout dozlatova. Pak přidáme drcený česnek, po chvilce přilijeme polovinu piva, balzamikový ocet, med a chilli omáčku.
Musíme stále míchat. Jde o to, aby se omáčka zredukovala zhoustla.
Pak omáčku odstavíme.
Kuřecí stehna ze všech stran osolíme, opepříme a poprášíme moukou.
Pak maso opečeme na oleji ze všech stran.
Přilijeme omáčku, zbývající pivo. Přiklopíme pokličkou, snížíme plamen a dusíme do změknutí masa. Je dobré maso během vaření otáčet.
Podáváme s rýží.
Med má široké použití v kuchyni obecně, jeho gastronomické využití je mnohem významnější, než se na první pohled zdá. Využívá se při tom jak jeho specifická chuť a aroma, tak unikátní složení.
S úspěchem se med využívá také ve “slané“ kuchyni. V marinádách na naložení masa či v omáčkách a dresincích je dnes již běžnou součásti řady receptů. Maso získá delikátní chuť a aroma. Věřte, že i improvizací dosáhnete u hostů nečekaného úspěchu.
Související
-
Kuře je u nás nejpopulárnější drůbeží maso. Udělejte si ho s houbami a určitě nebudete litovat
Kuřecí maso s houbami. Super lehké jídlo, které budete mít za chvíli hotové. Pokud hledáte zdravé a chutné jídlo, tak jste narazili na ten správný recept.
-
Připravte si kuře s křupavými s bramboráčky. Je to zázrak na talíři doslova téměř „z ničeho“
Bramboráky jsou zázrak doslova z ničeho. Stačí vám prosté struhadlo, trocha cviku a budete za hvězdu. Všichni budou mít boule za ušima. Bramborák nebo také cmunda.
-
Vše o pivu, tekutém českém chlebě, se sládkem náchodského...
Radioporadna - Pavel Kořínek - vše o tekutém českém chlebě se sládkem náchodského pivovaru - Zajímavá osobnost je hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králov...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.