Rybí filety z lososa či tresky s arašídy a bylinkami. Zdravé a lehké jídlo pohladí chuťové pohárky

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Ingredience
  • rybí filety - buď losos nebo treska
  • 2 šalotky
  • čerstvý zázvor
  • česnek
  • 2 polévkové lžíce limetkové šťávy
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • cukr
  • olej
  • čerstvá máta nebo bazalka
  • nesolené arašídy
  • čerstvý kopr

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.

Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další.

Postup:
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C.
Šalotku, zázvor a česnek oloupeme a nakrájíme.
Smícháme limetkovou šťávu se sójovou omáčkou, cukrem a trochou vody.
Na pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje. Rybu osolíme a opečeme kůží dolů přibližně 5 až 8 minut, dokud kůže není křupavá.
Potom filety přesuneme do trouby a v závislosti na tloušťce pečeme dalších 5 až 10 minut.
Než se ryba dopeče, orestujeme šalotku se zázvorem na oleji. Restujeme asi 3 minuty, poté přidáme česnek a restujeme ještě půl minuty. Přilijeme limetkovou omáčku a mícháme cca minutu, dokud nezhoustne.
Omáčku odstavíme z ohně, přidáme bylinky a arašídy.
Směs navrstvíme na rybí plátky a ozdobíme koprem.
Podáváme s dušenou rýží.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.