Marocké kuře. Exotika na vašem talíři se spoustou arabského koření spolu s nasládlou omáčkou a rýží

Zkuste si doma připravit netradiční recept, který je inspirovaný marockou kuchyní. Určitě vás nadchne lehce nasládlá chuť, vůně arabského jídla a k tomu šťavnaté kousky kuřecího masa. Nebudete litovat.

Ingredience
  • 4 kuřecí stehna
  • 1větší mrkev
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • hrst sušených datlí
  • hrst rozinek
  • hrst vypeckovaných oliv
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička
  • chilli
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí prsa na medu s rýží.

Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Postup:
Kuřecí stehna rozdělíme v kloubu na polovinu. Každý díl osolíme a opepříme. Oloupanou mrkev nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Česnek vyloupeme a naplocho rozmáčkneme nožem.
V hrnci nebo kastrolu rozehřejeme máslo a kuřecí díly na něm opečeme dozlatova. Přidáme cibuli, mrkev a zasypeme kořením. Promícháme a podlijeme vodou.
Přidáme vypeckované datle, rozinky a olivy a dusíme pod poklicí doměkka. Hotové kuře podáváme s omáčkou a rýží.

Navíc pár tipů:

- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.

Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu

Osudy dobrého vojáka Švejka

Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET

Koupit

Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser