Zapékaná kuřecí prsa s bramborovým pyré. S nadsázkou se dá říct, že kuře je takový novodobý králík

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí prsa s bramborovým pyré.

Ingredience
  • 800 g brambor
  • 100 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • tymián
  • hladká mouka
  • smetana ke šlehání
  • mražený hrášek
  • tvrdý sýr
  • sůl
  • mletý černý pepř

Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.

Postup:
Brambory očistíme, pokrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
Uvařené brambory scedíme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme máslo, sůl, pepř a vypracujeme hladké pyré, které si dáme stranou.
Kuřecí maso pokrájíme na menší kostky, mrkev na kostky, cibuli na drobné kostičky a česnek prolisujeme.
V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Pak přidáme maso a opečeme ho ze všech stran. K masu přisypeme mrkev, přidáme sůl, koření, česnek a vše krátce orestujeme a nakonec poprášíme zlehka moukou.
Vše dobře promícháme, přilijeme trochu vody, smetanu, zakryjeme a všechno spolu provaříme asi deset minut. Pak přisypeme mražený hrášek, opět přivedeme k varu a odstavíme.
Do větší zapékací misky vložíme omáčku s masem, posypeme polovinou strouhaného sýra, navrch rozprostřeme bramborové pyré, které posypeme zbytkem strouhaného sýra a zapečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 30 minut.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka