Kokosové kuře! Exotická kuchyně na českém stole aneb Křehké maso lahodné chuti podáváme s rýží
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kokosové kuře.
- 4 kuřecí prsa
- konzerva kokosového mléka
- cibule
- 3 rajčata
- česnek
- zázvor čerstvý
- pepř
- sůl
- chilli paprička
- citrónová šťáva
- 1 čajová lžička: římský kmín, kajenský pepř, kurkuma mletá, koriandr
Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Tak dobrou chuť!
Postup:
V míse promícháme koření a 1 lžičku mořské soli a vložíme kuřecí maso, které důkladně obalíme ve směsi.
Do velké pánve nalijeme dvě lžíce oleje a na středním ohni ho rozehřejte.
Pak opatrně vložíme maso a opečeme. Z každé strany asi osm minut, aby bylo pěkně dozlatova a propečené.
Maso přendáme na talíř a zakryjeme alobalem.
Do pánve nalijeme zbývající olej a rozehřejeme ho. Vsypeme cibuli, chilli papričku, zázvor, česnek a opékečeme, aby cibule změkla a zesklovatěla.
Přidáme rajčata, citronovou šťávu a trošku soli a pepře.
Vaříme do té doby než rajčata změknou. Potom vmícháme kokosové mléko a zvolna dalších 5 minut vaříme , aby omáčka zhoustla.
Pak do pánve vrátíme kuřecí maso a přidáme i šťávu, kterou případně pustilo. Zmírníme oheň a vaříme ještě asi pět minut. Dozdobíme petrželkou.
Jako příloha se hodí rýže.
Navíc pár tipů od nás:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
Související
-
Citronové kuře polechtá vaše mlsné jazýčky aneb Netradiční recept spojující dvě tradiční chutě
Kuře je u nás nejpopulárnější drůbeží maso. Super lehké jídlo, máte za chvíli hotové. Pokud hledáte zdravé a chutné jídlo, tak jste narazili na ten správný recept.
-
Pivo nemusíte jen popíjet, čarovat se s ním dá i v kuchyni. Zkuste pikantní kuře na pivu a medu
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici.
-
Kuře je u nás nejpopulárnější drůbeží maso. Udělejte si ho s houbami a určitě nebudete litovat
Kuřecí maso s houbami. Super lehké jídlo, které budete mít za chvíli hotové. Pokud hledáte zdravé a chutné jídlo, tak jste narazili na ten správný recept.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.