Kdo by neznal „schody do nebe“ v podobě italských lasagní? Zkuste je tentokrát s lososem a špenátem

Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu, navíc jsou i docela syté. Jednou za čas se do nich ale určitě pusťte - o to víc si je vychutnáte. Počátek lasagní se obvykle klade do Neapole, kde vznikl první moderní recept, který dal název tomuto tradičnímu pokrmu.

Ingredience
  • 1 balení lasagní
  • 200 g uzeného lososa
  • 50 g strouhaného sýra
  • 200 g listového špenátu
  • 1 cibule
  • česnek
  • 1 vajíčko
  • 600 ml mléka
  • 80g másla
  • 60 g hladké mouky
  • bobkový list
  • muškátový oříšek
  • 1 sýr cottage

Tradiční lasagne se vyrábí střídáním vrstev těstovinového plátu, bešamelové omáčky a masa. V různých variacích se do lasagní přidává ricotta nebo mozzarella a různé druhy zeleniny (např. špenát, cuketa, houby). Lasagne se však vždy pečou v troubě.

Čas investovaný do přípravy jednotlivých částí lasagnové skládanky se vám zkrátka mnohonásobně vrátí. V chuti.

Při nákupu lasagní ale pozorně čtěte návod na obalu, některé jsou již předvařené a nevaří se, jiné se několik minut předvářejí. Jsou k dostání i lasagne čerstvé, vakuově balené.

Postup:
Ve vroucí vodě spaříme špenátové listy. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme nakrájený špenát a prolisovaný česnek. Osolíme a zahustíme vajíčkem.
Pak si připravíme omáčku.
V kastrolku rozpustíme máslo a osmahneme na něm mouku. Přilijeme mléko a mícháme, dokud se v něm mouka nerozpustí. Pak přidáme bobkový list a povaříme. Sundáme z plotýnky a vmícháme lžičku nastrouhaného muškátového oříšku. Tyčovým mixerem si v misce rozmixujeme cottage sýr a přimícháme ho k omáčce.
Do hrnce vroucí vody postupně vkládáme lasagne. Povaříme asi 3 minuty a vyndáme.
Vše vrstvíme do zapékací misky v tomto pořadí: omáčka - lasagne - omáčka - špenát - losos - lasagne - omáčka - špenát - lasagne - omáčka - špenát - losos - lasagne - omáčka. Dáme péct do rozehřáté trouby na 180 supňů asi na 20 minut.
Příprava receptu Lasagne s lososem a špenátem, krok 2
Lasagne vyndáme z trouby, posypeme nastrouhaným sýrem a vrátíme už do vypnuté trouby asi na 10 minut. Pak podáváme.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka