Kuřecí stehna na medu a česneku. Máte pocit, že jste při pečení kuřecích stehen zkusili vše? Kdepak!

Největší audioportál na českém internetu

Kuřecí stehna po upečení získají nádhernou barvu a chuť | Foto: Jana Volková

30.1. Vaříme s Habadějem

Pokud máte pocit, že jste při pečení kuřecích stehen už vyzkoušeli všechno, nenechte se mýlit. Dnes pro vás máme zajímavý recept na kuřecí stehýnka na medu a česneku.

Ingredience
  • 500 g kuřecích stehen
  • kuřecí vývar
  • 200 g mrkve
  • 1cibule
  • česnek
  • 8 brambor
  • olivový olej
  • paprika mletá sladká
  • půl hrníčku medu
  • čvrt hrníčku kečupu
  • sójová omáčka
  • sůl
  • pepř

Kuře - to je klasika. Buď smažené kuřecí řízky nebo pečené naprosto klasicky, jako v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní másla. Kombinace s medem a česnekem dodá tomuto pokrmu pikantnost a lahodnost.

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí stehýnka na medu a česneku.

Postup:
Na pánvi rozehřejeme máslo a olivový olej.
Omytá a osušená kuřecí stehna posypeme solí, pepřem a paprikou. Maso do horké pánve naskládáme kůží dolů a krátce osmahneme. Pak maso obrátíme a opečeme do zlatohněda.
Maso dáme stranou a do stejné pánve přidáme mrkev a brambory. Dochutíme solí a pepřem. Vaříme na prudkém ohni dokud není zelenina pěkně opečená.
Zeleninu pak vyjmeme a v téže pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
V malé misce smícháme sójovou omáčku, med, kečup a kuřecí vývar. K cibuli přidáme najemno nakrájený česnek a 1 minutu restujeme. Přidáme marinádu a obsah přivedeme k varu.
Do pánve vrátíme mrkev a brambory a promícháme je v marinádě.
Na konec přidáme kuřecí stehna a pánev vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a dopečeme.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.