Kuřecí stehna na medu a česneku. Máte pocit, že jste při pečení kuřecích stehen zkusili vše? Kdepak!
Pokud máte pocit, že jste při pečení kuřecích stehen už vyzkoušeli všechno, nenechte se mýlit. Dnes pro vás máme zajímavý recept na kuřecí stehýnka na medu a česneku.
- 500 g kuřecích stehen
- kuřecí vývar
- 200 g mrkve
- 1cibule
- česnek
- 8 brambor
- olivový olej
- paprika mletá sladká
- půl hrníčku medu
- čvrt hrníčku kečupu
- sójová omáčka
- sůl
- pepř
Kuře - to je klasika. Buď smažené kuřecí řízky nebo pečené naprosto klasicky, jako v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní másla. Kombinace s medem a česnekem dodá tomuto pokrmu pikantnost a lahodnost.
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí stehýnka na medu a česneku.
Postup:
Na pánvi rozehřejeme máslo a olivový olej.
Omytá a osušená kuřecí stehna posypeme solí, pepřem a paprikou. Maso do horké pánve naskládáme kůží dolů a krátce osmahneme. Pak maso obrátíme a opečeme do zlatohněda.
Maso dáme stranou a do stejné pánve přidáme mrkev a brambory. Dochutíme solí a pepřem. Vaříme na prudkém ohni dokud není zelenina pěkně opečená.
Zeleninu pak vyjmeme a v téže pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
V malé misce smícháme sójovou omáčku, med, kečup a kuřecí vývar. K cibuli přidáme najemno nakrájený česnek a 1 minutu restujeme. Přidáme marinádu a obsah přivedeme k varu.
Do pánve vrátíme mrkev a brambory a promícháme je v marinádě.
Na konec přidáme kuřecí stehna a pánev vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a dopečeme.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Tak, dobrou chuť!
Související
-
Pikantní kuřecí kousky v krémové omáčce. Šťavnaté maso krásně vynikne v kombinaci se špagetami
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si pikantní kuřecí kousky v krémové omáčce.
-
Kuřecí stroganov vás nadchne. Originál se dělá z hovězího masa, ale drůbeží varianta je také výborná
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici.
-
Kuřecí placičky. Osmažené dozlatova podáváme s bramborem či chlebem, ale klidně chutnají i samotné
Kuře je u nás jasně nejpopulárnější drůbeží maso. Super lehké jídlo s kuřecím masem, které budete mít za chvíli hotové.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.