Kuřecí stehna na medu a česneku. Máte pocit, že jste při pečení kuřecích stehen zkusili vše? Kdepak!

30.1. Vaříme s Habadějem
Pokud máte pocit, že jste při pečení kuřecích stehen už vyzkoušeli všechno, nenechte se mýlit. Dnes pro vás máme zajímavý recept na kuřecí stehýnka na medu a česneku.
- 500 g kuřecích stehen
- kuřecí vývar
- 200 g mrkve
- 1cibule
- česnek
- 8 brambor
- olivový olej
- paprika mletá sladká
- půl hrníčku medu
- čvrt hrníčku kečupu
- sójová omáčka
- sůl
- pepř
Kuře - to je klasika. Buď smažené kuřecí řízky nebo pečené naprosto klasicky, jako v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní másla. Kombinace s medem a česnekem dodá tomuto pokrmu pikantnost a lahodnost.
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí stehýnka na medu a česneku.
Postup:
Na pánvi rozehřejeme máslo a olivový olej.
Omytá a osušená kuřecí stehna posypeme solí, pepřem a paprikou. Maso do horké pánve naskládáme kůží dolů a krátce osmahneme. Pak maso obrátíme a opečeme do zlatohněda.
Maso dáme stranou a do stejné pánve přidáme mrkev a brambory. Dochutíme solí a pepřem. Vaříme na prudkém ohni dokud není zelenina pěkně opečená.
Zeleninu pak vyjmeme a v téže pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
V malé misce smícháme sójovou omáčku, med, kečup a kuřecí vývar. K cibuli přidáme najemno nakrájený česnek a 1 minutu restujeme. Přidáme marinádu a obsah přivedeme k varu.
Do pánve vrátíme mrkev a brambory a promícháme je v marinádě.
Na konec přidáme kuřecí stehna a pánev vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a dopečeme.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Tak, dobrou chuť!
Související
-
Pikantní kuřecí kousky v krémové omáčce. Šťavnaté maso krásně vynikne v kombinaci se špagetami
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si pikantní kuřecí kousky v krémové omáčce.
-
Kuřecí stroganov vás nadchne. Originál se dělá z hovězího masa, ale drůbeží varianta je také výborná
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici.
-
Kuřecí placičky. Osmažené dozlatova podáváme s bramborem či chlebem, ale klidně chutnají i samotné
Kuře je u nás jasně nejpopulárnější drůbeží maso. Super lehké jídlo s kuřecím masem, které budete mít za chvíli hotové.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.