Pikantní kuřecí kousky v krémové omáčce. Šťavnaté maso krásně vynikne v kombinaci se špagetami

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si pikantní kuřecí kousky v krémové omáčce.

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík.

Ingredience
  • kuřecí prsní řízky 500 g
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • smetana ke šlehání 250 ml
  • paprika mletá sladká
  • šalotka
  • chilli mleté
  • česnek sušený
  • oregano sušené
  • bílé víno
  • pažitka
  • olej olivový
  • sůl
  • špagety

Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Kuře - to je klasika. A zejména pečené, jako je to v tomto receptu.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Postup:
Uvařte těstoviny dle návodu. V misce smíchejte všechno koření.
Omyté a osušené kuřecí řízky nakrájejte na stejně velké kousky. Maso z obou stran potřete olivovým olejem. Poté je důkladně obalte ve směsi koření.
Rozpalte pánev s olivovým olejem a masové kousky zprudka opečte z obou stran dozlatova. Opečené maso vyjměte a položte na talíř.
V téže pánvi si připravte krémovou omáčku. Přidejte najemno nakrájenou šalotku, česnek, kuřecí vývar, pár kapek bílého vína (může, ale nemusí být), sladkou smetanu a za stálého míchání přiveďte k varu.
Pak teplotu snižte a do pánve na 30 sekund opět vložte maso. Maso do směsi ponořte ze všech stran, což zaručí jeho šťavnatost.

Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.