Pikantní kuřecí kousky v krémové omáčce. Šťavnaté maso krásně vynikne v kombinaci se špagetami
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si pikantní kuřecí kousky v krémové omáčce.
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík.
- kuřecí prsní řízky 500 g
- 100 ml kuřecího vývaru
- smetana ke šlehání 250 ml
- paprika mletá sladká
- šalotka
- chilli mleté
- česnek sušený
- oregano sušené
- bílé víno
- pažitka
- olej olivový
- sůl
- špagety
Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Kuře - to je klasika. A zejména pečené, jako je to v tomto receptu.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Postup:
Uvařte těstoviny dle návodu. V misce smíchejte všechno koření.
Omyté a osušené kuřecí řízky nakrájejte na stejně velké kousky. Maso z obou stran potřete olivovým olejem. Poté je důkladně obalte ve směsi koření.
Rozpalte pánev s olivovým olejem a masové kousky zprudka opečte z obou stran dozlatova. Opečené maso vyjměte a položte na talíř.
V téže pánvi si připravte krémovou omáčku. Přidejte najemno nakrájenou šalotku, česnek, kuřecí vývar, pár kapek bílého vína (může, ale nemusí být), sladkou smetanu a za stálého míchání přiveďte k varu.
Pak teplotu snižte a do pánve na 30 sekund opět vložte maso. Maso do směsi ponořte ze všech stran, což zaručí jeho šťavnatost.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Dobrou chuť!
Související
-
Kuřecí stroganov vás nadchne. Originál se dělá z hovězího masa, ale drůbeží varianta je také výborná
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici.
-
Kuřecí placičky. Osmažené dozlatova podáváme s bramborem či chlebem, ale klidně chutnají i samotné
Kuře je u nás jasně nejpopulárnější drůbeží maso. Super lehké jídlo s kuřecím masem, které budete mít za chvíli hotové.
-
Kuřecí stehýnka s citrónem a česnekem. Máte pocit, že jste při pečení kuřecích stehen zkusili vše?
Pokud máte pocit, že jste při pečení kuřecích stehen už vyzkoušeli všechno, nenechte se mýlit. Dnes pro vás máme zajímavý recept na kuřecí stehýnka s citrónem a a česnekem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.