Lososová frittata se špenátem. Krásné jídlo, které vás na talíři nezklame svojí chutí ani barevností
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.
- 400 g brambor
- 150 g lososa uzeného
- 2 cibule
- 12 vajec
- máslo
- pepř
- sůl
- baby špenát
- 2 šalotky
Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další.
O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat. Křehké maso z lososa v kombinaci s baby špenátem vás určitě nezklame.
Frittata je italské jídlo podobné omeletě. Stejně jako omeleta se připravuje z vajec a dalších přísad, liší se ale způsobem přípravy a je také pevnější. Do vajec je možné vmíchat např. zeleninu, bylinky, různé druhy sýrů, těstoviny a další ingredience. Konzumuje se i za studena.
Postup:
Brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka.
Pak je scedíme a velmi dobře osušíme. Cibuli osmahneme na lžíci másla. Vejce našleháme se solí a pepřem ve velké míse, přidáme k nim plátky brambor, cibuli, lososa a opatrně promícháme.
V pánvi rozpálíme druhou lžíci másla, přidáme bramborovou směs a necháme ji, aby se dno opeklo a vejce ,sedla‘. Dopečeme pod grilem. Podávejte s listovým špenátem.
Špenát:
Čerstvý špenát propláchneme a necháme okapat. Šalotky oloupeme a nasekáme nahrubo.
Rozehřejeme si pánev. Dáme olivový olej, vsypeme šalotku a orestujeme ji dozlatova. Přidáme špenát a necháme ho na horké pánvi povadnout. Špenát osolíme, opepříme, případně ochutíme česnekem. Špenát již jen krátce orestujeme a je hotovo.
Losos stráví většinu svého života v moři, svůj život však započne a skončí v řece. Je dokázáno, že ke svému životu slanou vodu nepotřebuje, můžeme ho tedy považovat za sladkovodní rybu.
Lososi, kteří putují skrze obchody a restaurace na vaše talíře, pocházejí většinou ze sádek z oblasti kolem Norska.
Tak, dobrou chuť!
Související
-
Rajská polévka s haluškami. Polévka je prostě grunt a ve spojení s haluškami ještě dál umocněný
Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd.
-
Indická čočková polévka. Trocha exotiky na středoevropském stole nemůže nikdy uškodit
Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd.
-
Poctivá kroupová polévka s fazolemi. Chutný a vydatný pokrm, kterým lze nahradit i hlavní jídlo
Poctivá polévka, vhodná zejména pro zimní období, dovede dobře prohřát. Ať už ji nazveme kroupovou s fazolemi nebo fazolovou s kroupami, jde o chutnou a vydatnou polévku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.