Češi jsou národ houbařů. Máte chuť na čerstvě „ulovené“ houby z lesa? Zkuste noky s houbovou omáčkou
Borůvky, maliny, ostružiny, ale hlavně houby. Sběr darů lesa je mezi Čechy a Češkami stále mimořádně oblíbený. Dokládají to i data z nejnovějšího průzkumu, podle kterých zhruba třetina z nich vyráží do lesa na houby pravidelně. Naopak jen necelá pětina nehoubaří vůbec. Česká republika patří mezi země s nejvyšší koncentrací houbařů na světě.
Více než polovina českých houbařů, bez ohledu na pohlaví, věk nebo vzdělání, preferuje sběr hub na dobře známých místech, kde mají jistotu, že houby rostou.
- Noky:
- 1 kg vařených brambor
- 50 g strouhaného sýra
- 2 žloutky
- 200 g hladké mouky
- 2 žloutky
- sůl
- mletý pepř
- Houbová omáčka:
- 300g hříbků nebo jiných lesních hub
- 3 stroužky česneku
- 200 ml smetany
- 100 ml vody
- sůl
- pepř
- mletý kmín
- lžíce hladké mouky
- zelená petrželka
Téměř dvě třetiny houbařů se v den výpravy do lesa nachází v lese nejpozději v 9 hodin ráno.
Oproti tomu zhruba pětina houbařů vyrazí až odpoledne, což možná trochu překvapivě zahrnuje i ty nejaktivnější houbaře. Češi si zkrátka na houby udělají čas kdykoliv.
Co se týče krajů, nejrozšířenější je houbaření na Vysočině - houbařské vášni se věnuje 18 procent tamních obyvatel minimálně několikrát týdně. Následuje Pardubický kraj, kde na houby do lesa vyráží 14 procent lidí, a poté Karlovarský a také Královéhradecký kraj, kde pravidelně houbaří 13 procent obyvatel. Ale ani v ostatních regionech nejsou příliš pozadu.
V Česku - na rozdíl od mnoha jiných zemí - totiž sběr darů lesa není regulovaný, z přírody si jich tak můžete odnést, kolik chcete.
Postup:
Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme sýr, žloutky, sůl, pepř, muškátový oříšek a podle potřeby hladkou mouku. Vše zpracujeme v bramborové těsto, které rozdělíme na 3-4 díly. Z každého dílu uděláme dlouhý váleček a nařežeme na malé kousky. Vidličkou pak každý kousek trochu přitlačíme.
Na oleji osmahneme očištěné, na kousky nakrájené houby. Smažíme je asi 8 minut. Pak přidáme na plátky nakrájený česnek, vše zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Za občasného míchání dusíme asi 10-20 minut podle druhu hub. Poté omáčku ochutíme solí, kořením a přilijeme smetanu. Necháme přejít varem a ke konci přidáme pár kapek citrónu. Mezitím uvaříme noky v osolené vodě asi tři minuty.
Jednotlivé porce ozdobíme čerstvými petrželky.
Dobrou chuť!
Související
-
Je krásné vyfotit si plné koše hub, ale já si říkám, chudák, kdo to bude čistit, směje se mykoložka
V radioporadně jsme dnes přivítali Terezu Tejklovou z Mykologické poradny Muzea východních Čech v Hradci Králové. A budeme si povídat o houbařské vášni.
-
„Přemíra deště, stejně jako velké sucho, není pro růst hub ideální,“ říká mykoložka Tereza Tejklová
Houbařská sezóna v Královéhradeckém kraji pomalu začíná. Houby potřebují teplé a vlhké počasí a obojí poslední dny splňují.
-
Houbaření se trochu hanlivě říká golf pro chudé. Houbařům to ale nevadí a připraví si skvělý guláš
Houby obsahují málo kalorií, proto se jim nemusíme vyhýbat ani při redukční dietě. Zároveň v sobě mají hodně vitamínů a také velké množství draslíku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.