Vepřová kotleta patří mezi velmi oblíbené kusy masa. Udělejte si ji tentokrát na jablkách a cibuli
Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část.
- 4 vepřové kotlety
- 3 jablka
- 2 cibule
- 200 ml vývaru
- 5 lžic rostlinného oleje
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 snítka šalvěje
- 1/2 snítky rozmarýnu
- 2 snítky tymiánu
- sůl
- pepř
Až na tukový okraj je maso vepřové kotlety libové, často se připravuje s kostí a řadí se rozhodně mezi kvalitnější maso. Můžete ji upravit pečením, grilováním, dušením i smažením.
Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
Postup:
Kotlety lehce naklepeme paličkou na maso a z obou stran je osolíme a opepříme.
Ve velké pánvi rozehřejeme trochu oleje a kotlety na něm z obou stran zprudka orestujeme dohněda. Pak je dáme stranou.
V hrnku smícháme vývar s dijonskou hořčicí.
Do pánve podle potřeby přidáme trochu oleje a vsypeme na měsíčky nakrájená jablka a cibuli. Asi 4 minuty restujeme, dokud nezačnou měknout, pak přidáme nasekané bylinky a po chvíli přilijeme vývar s hořčicí.
Vložíme zpět maso, a ještě bez poklice dusíme - kotlety tak akorát dojdou a omáčka se zredukuje na polovinu. Podáváme s bramborami.
Tak, dobrou chuť!
Související
-
Vepřové plátky s rajčaty. Chuťově výborný, relativně zdravý a snadný oběd, který na talíři potěší
Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. A pokud zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky.
-
Vepřová pečeně se zeleninou, lehčí varianta vepřové pečínky. Zkuste, určitě nebudete litovat
Vepřová pečeně je kus masa, který se na vepříkovi nachází mezi krkovicí a kýtou podél páteře. Je to libový kus masa, který lze koupit i jako kotletu, ať už s kostí či bez.
-
Kotlety s citrónovou kůrou a zeleninou. Část světové populace nejí vepřové. A tak zbude víc pro nás
Vepřová kotleta je chuťově výborné, relativně levné maso. Zatímco k večeři hledáme inspiraci v receptech, které jsou nejrychlejší, u víkendového oběda si rádi pochutnáme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka