Vepřová pečeně se zeleninou, lehčí varianta vepřové pečínky. Zkuste, určitě nebudete litovat

Vepřová pečeně je kus masa, který se na vepříkovi nachází mezi krkovicí a kýtou podél páteře. Je to libový kus masa, který lze koupit také jako kotletu, ať už s kostí nebo bez a občas narazíte i na pečeni s tukovým krytím. Tu lze jen doporučit, díky němu nebude výsledná pečínka suchá a bude mít i lepší chuť.

Ingredience
  • vepřová pečeně 1 kg
  • 3 cibule
  • 4 mrkve
  • řapíkatý celer
  • česnek
  • máslo
  • olej
  • 4 -5 větších rajčat
  • 10 sušených rajčat
  • bobkový list a tymián
  • sůl
  • pepř

Zatímco vepřová pečeně je název kusu masa, vepřová pečínka je výraz pro pokrm, který patří k pokladům české kuchyně.

Oblíbené nedělní či slavnostní jídlo můžete pojmout různě. Klasika je na smetaně, ale skvělá je i s knedlíkem a různými omáčkami, lehčí varianta je pečení na zelenině.

Zkuste s námi vepřovou pečeni se zeleninou. Určitě nebudete litovat.

Nemusíte se v receptu držet striktně vepřové pečeně, pečínku můžete připravit i z plecka nebo krkovice.

Postup:
Maso pokrájejte na větší kostky. Cibuli, mrkev a řapíkatý celer pokrájejte na kostičky. Stejně tak cibuli a sušená rajčata. Česnek pokrájejte kostičky. Troubu rozpalte na 170 °C.
Rozehřejte pánev. Přidejte na ni máslo a trochu oleje a orestujte cibuli. Když je cibule zlatavá, přidejte mrkev a nakonec řapíkatý celer. Vše promíchejte a restujte na středním plameni ze všech stran.
Když zelenina začne zlátnout, přidejte česnek. Restujte už jen chvíli, aby česnek nezhořknul!
Do pekáče vložte pokrájené maso a přidejte orestovanou zeleninu. Pak přisypejte pokrájená sušená rajčata a pokrájená rajčata bez slupky. Vše důkladně promíchejte. Ještě přidejte bobkový list, lžičku soli a tymián.
Přiklopte pokličkou a vložte do rozpálené trouby. Pečte cca 45 minut. Zelenina bude krásně měkká, maso pustí šťávu do omáčky.
Během pečení kontrolujte, zda šťáva nevysychá. Když tak maso ještě lehce podlijte vodou.
Příloha: bramborová kaše.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka