Vepřová panenka plněná špenátem a mozzarellou. Šťavnaté maso připravené s velkou láskou

Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!

Bůček, kotlety, krkovice, žebírka, šunka, kolínko... pestrost vepřového masa je obrovská. Je z čeho si vybírat, protože každý kousek chutná úplně jinak!

Ingredience
  • 500 g vepřové panenky
  • 20 dkg slaniny nakrájené na tenké plátky
  • 200 g listového mraženého špenátu
  • sušená rajčata
  • mozzarella
  • sůl
  • pepř
  • česnek

Nejlahodnější a nejjemnější částí je ale panenka. Tento kousek masa fascinuje gurmány a můžete z něj vykouzlit stovky skvělých jídel.

Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení. Také se jí říká panenská svíčková nebo vepřová svíčková. Jde o maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu.

Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso.

Postup:
Maso rozkrojíme a uděláme plát a lehce naklepeme. Osolíme a opepříme.
Mozzarelu a rajčata pokrájíme na kostičky, přidáme špenát a vše vidličkou promícháme.
Dochutíme solí, pepřem a česnekem. Plát masa si osolíme i opepříme a dáme náplň.
Maso zavineme a utáhneme podle potřeby nití. Na pánvi ji zprudka osmahneme. Formu na srnčí hřbet si vymažeme olejem a vysteleme slaninou. Vložíme orestovanou panenku a zakryjeme slaninou.
Pečeme asi 15 minut přikryté alobalem a 10 minut odkryté na 200°C.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.