Smažené celerové řízečky s letním a lehkým bramborovým salátem. Pochutnejte si na zdravém pokrmu

Jedná se o velmi jednoduchý a rychlý recept, který vám rozhodně zpestří zdravý jídelníček. Celer je zelenina, s níž se v kuchyni moc nepočítá. Změňte to a udělejte si smažené celerové řízečky s lehkým a letním bramborovým salátem.

V tuhle dobu je to se zeleninou vždy náročné, ta mimosézónní je předražená a zimní zeleninu už obvykle nemůžeme ani cítit.

Ingredience
  • 1 větší celer
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sůl
  • olej
  • Na salát:
  • 750 g brambor
  • 2 nakládané okurky
  • 1 cibule
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • pažitka
  • Na zálivku:
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžíce vinného nebo jablečného octa
  • 2 lžíce kvalitního oleje
  • 1 lžička cukru
  • mletý pepř
  • sůl

To se pak snažíme zakomponovat ji do jídel, která jíme běžně, ale na první pohled v nich nebude tak evidentní. No a tohle všechno splňují celerové řízečky.

Zapomeňte na to, že celer patří jen do základu omáček, a udělejte z něj hvězdu svého kulinářského umění.

Kořenovou zeleninu bychom měli do svých jídelníčků zařazovat mnohem častěji, než to děláme. Je totiž bohatým zdrojem vitaminů, minerálních látek i éterických olejů. Celer patří mezi nejznámější druhy, a tak jsme se na něj dnes zaměřili. Připravte si s námi lahodné celerové řízečky s lehkým letním bramboprovým salátem.

Bulvy celeru jsou výrazné svou vůní i chutí. Někdo na celer nedá dopustit, jiný se této kořenové zelenině vyhýbá. Ať už jste milovníci celeru nebo s ním zatím nemáte mnoho zkušeností, tento náš dnešní recept si určitě zamilujete. A dokonce i děti se budou olizovat!

Postup:
Celer, který necháme v celku, kartáčkem očistíme a vložíme do hrnce se slanou vodou. Povaříme ho doměkka, ale pozor, nerozvaříme! Po vychladnutí celer nakrájíme na plátky, které obalíme v mouce, osolených rozšlehaných vejcích s mlékem a naposledy ve strouhance. Smažíme na oleji dozlatova.
Salát:
Omyté brambory uvaříme ve slupce doměkka. Studené oloupeme a spolu s okurkami, očištěnými ředkvičkami a cibulí nakrájíme na plátky.
Vše smícháme a zalijeme zálivkou připravenou z uvedených surovin, které v hrnku rozkvedláme.
Salát lehce promícháme a necháme rozležet. Před podáváním posypeme povrch salátu nahrubo nastrouhaným natvrdo uvařeným vejcem a nakrájenou pažitkou.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.