Bramborové šišky s opečenými meruňkami, vše přelité máslem. Oranžové ovoce, které Češi prostě milují

Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Bramborové šišky s opečenými meruňkami vám určitě přijdou k chuti. Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.

Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambory. Dají se z nich dělat nejrůznější pochoutky, jak slané, tak i ty sladké. Obojí jsou chuťově výborná a levná.

Ingredience
  • 500 g brambor varný typ C
  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • 125 g másla
  • 300 g meruněk
  • ½ citrónu
  • 3 lžíce medu
  • 200 g strouhanky
  • sůl

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří. Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.

A meruňky obsahují tolik zdraví prospěšných látek, že jim oprávněně patří označení ovoce zdraví. Oranžová barva signalizuje značné množství beta-karotenu, tedy antioxidantu velmi účinného například také v prevenci nádorových chorob.

Už tři malé plody meruněk přinesou tělu přes polovinu doporučené denní dávky této rostlinné formy provitamínu A.

Postup:
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Sceďte a nechte je vychladnout. Pak oloupejte a nastrouhejte najemno.
Přisypejte mouku, krupičku, přidejte vejce, osolte a vypracujte těsto.
Těsto rozdělte na díly a z každého vytvořte tenký váleček a z válečků nakrájejte šišky, které vařte v osolené vodě asi 5 minut.
Rozehřejte máslo v pánvi a opečte šišky dozlatova.
Na druhou pánev vložte máslo, nechte rozehřát a přidejte na čtvrtky pokrájené meruňky. Zalijte citrónovou šťávou a pečte doměkka.
Pak meruňky vyjměte a přidejte med. Až se spojí s výpekem z meruněk přidejte strouhanku a opražte ji dozlatova.
V kastrůlku rozpusťte máslo, šišky podávejte s opečenými meruňkami přelité máslem.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.