Trhanec s meruňkami! Oranžové ovoce, které má plno zdravých látek a Češi ho milují

Meruňky obsahují tolik zdraví prospěšných látek, že jim oprávněně patří označení ovoce zdraví. Oranžová barva signalizuje značné množství beta-karotenu, tedy antioxidantu velmi účinného například také v prevenci nádorových chorob. 

Už tři malé plody přinesou tělu přes polovinu doporučené denní dávky této rostlinné formy provitamínu A.

Oranžové ovoce, které Češi milují. To jsou meruňky (ilustrační foto)

A tak máme pro vás zajímavý recept. Měruňky budeme také potřebovat:

Suroviny:
2 vejce, 250 ml mléka, 150 g polohrubé mouky, 1 lžíce nasekaných lístků máty nebo meduňky,špetka soli, šťáva a kůra z 1/2 biocitronu, 2-3 lžíce třtinového cukru, 500 g meruněk, 100 ml vody nebo bílého sladšího aromatického vína, 50-100 g másla, moučkový cukr, šlehačka, zakysaná smetana, mascarpone, našlehaný tvaroh

Postup:
Meruňky pokrájené vložte do kastrolu a přisypte jednu až dvě lžíce cukru. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, meruňky nezměknou a nepustí šťávu. Podle potřeby podlijte trochou vody nebo vína. Nakonec dochuťte citronovou šťávou a podle chuti doslaďte. Odložte stranou.
Žloutky rošlehejte se špetkou soli a mlékem. Postupně přisypte prosátou mouku, vmíchejte nasekanou mátu či meduňku a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Z bílků a lžíce cukru ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta.
Rozpalte nepřilnavou pánev a potřete ji kouskem másla. Lžící rozetřete část těsta po celé pánvi. Pečte po obou stranách dozlatova. Takto postupně upečte všechny čtyři placky. Na talíři je roztrhejte pomocí dvou vidliček na menší kusy a rozdělte na ně meruňky i se šťávou. Poprašte moučkovým cukrem, ozdobte lístky máty nebo meduňky a ihned podávejte se zakysanou smetanou, mascarpone či tvarohem; můžete zakápnout likérem.

Meruňky se mají nejlépe konzumovat v čerstvém stavu, protože tak je zaručené uchování všech vitamínů a ostatních zdraví prospěšných látek. Kromě toho se z nich připravují kompoty, marmelády, džemy, šťávy, džusy, kaše, přesnídávky, zmrzliny. Často se také suší a zmrazují.

Oranžové ovoce, které Češi milují. To jsou meruňky (ilustrační foto)

V čerstvém i konzervovaném stavu se využívají na koláče, dorty, zákusky, připravují se z nich poháry a koktejly. Někdy se používají i na ozdobu obložených mís ve studené kuchyni. V teplé kuchyni se používají k přípravě meruňkových knedlíků a nákypů.

autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.