Možnosti mletého masa v kuchyni jsou takřka nepřeberné. Udělejte si ho tentokrát jako malé řízečky
Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.
V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě.
- 700 g mletého masa míchaného
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 větší bílá ředkev
- 1 vejce
- 6 růžičkových kapustiček
- 1 velký stroužek česneku
- 3 lžíce hrubé mouky
- 1 lžíce koření do mletého masa
- 1 kostka silného hovězího bujónu
- 5 plátků anglické slaniny
- olej na smažení
Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.
Při práci s mletým masem je nejdůležitější kvalita výchozího produktu. Zkrátka není maso jako maso. V ideálním případě si dojděte k řezníkovi, vyberte si hezký kus masa a nechte si ho umlít nebo, pokud máte mlýnek, umelte si ho doma sami.
Pokud nechcete zpracovat mleté maso hned, doporučujeme zamíchat směs bez vajíčka jen se solí a kořením. Pak zabalit, aby tam nebyl vzduch a uložit do lednice. Nejlépe - pokud v lednici je - dát do nulové zóny, nebo dozadu ke chladící desce. Doporučujeme ho zpracovat do 24 hodin, maximálně do dvou dnů.
Postup:
Mleté maso dáme do mísy, ředkev nahrubo nastrouháme a přidáme k masu.
Směs smícháme s kečupem, paprikou, nasekanou růžičkovou kapustou, vajíčkem, pokrájenou slaninou a s rozmačkanou kostkou bujónu.
Vše prošleháme šlehačem.
Stěrkou nabíráme větší porce hmoty, obalujeme klasicky v trojobalu a pomalu smažíme, aby maso bylo prosmažené a strouhanka byla křupavá, zbarvená do zlata.
Jako příloha se hodí bramborová kaše nebo vařené brambory.
Dobrou chuť!
Související
-
Placičky z mletého masa na pivě. Nejdůležitější je kvalita výchozího produktu. Není maso jako maso
V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.
-
Udělejte si podle našeho receptu krůtí karbanátky s kapustou. Všichni u stolu budou určitě spokojeni
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.
-
Karbanátky z červené čočky. Ta prý přináší do domácnosti štěstí. A možná i peníze, ale jisté to není
Máme pro vás tip na úžasný bezmasý pokrm. Tentokrát to bude o červené čočce. Bohatá je na železo, selen, zinek i vitamín B6. A samozřejmě také na tolik potřebnou vlákninu.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.