Placičky z mletého masa na pivě. Nejdůležitější je kvalita výchozího produktu. Není maso jako maso

V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.

Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.

Ingredience
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 50 g slaniny
  • 1 houska
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 špetka drceného pepře
  • sůl
  • 100 g hladké mouky
  • 250 ml piva
  • olej nebo sádlo na opečení

Při práci s mletým masem je nejdůležitější kvalita výchozího produktu. Zkrátka není maso jako maso. V ideálním případě si dojděte k řezníkovi, vyberte si hezký kus masa a nechte si ho umlít nebo, pokud máte mlýnek, umelte si ho doma sami.

Pokud nechcete zpracovat mleté maso hned, doporučuji zamíchat směs bez vajíčka jen se solí a kořením.

Pak zabalit, aby tam nebyl vzduch a uložit do lednice. Nejlépe - pokud v lednici je - dát do nulové zóny, nebo dozadu ke chladící desce. Doporučuji ho zpracovat do 24 hodin, maximálně do dvou dnů.

Postup:
Housku nakrájíme na menší kousky a namočíme do mléka. Slaninu nakrájíme na malé kostičky.
Mleté maso dáme do větší mísy. Přidáme rozmočenou housku, vejce, nakrájenou slaninu, mletou červenou papriku, pepř, sůl a zahustíme hladkou moukou. Vypracujeme vláčnou masovou směs.
Z připravené hmoty formujeme bochánky. Na pánvi rozpálíme sádlo (nebo olej), vložíme do něj připravené řízky a opečeme je po obou stranách.
Řízky zalijeme pivem a necháme asi 10 -15 minut dusit. Během dušení je obracíme. Hotové řízečky podáváme s bramborovou kaší, zdobíme zeleninou a pažitkou.

Dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka