Placičky z mletého masa na pivě. Nejdůležitější je kvalita výchozího produktu. Není maso jako maso
V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.
Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.
- 500 g mletého vepřového masa
- 50 g slaniny
- 1 houska
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžička mleté papriky
- 1 špetka drceného pepře
- sůl
- 100 g hladké mouky
- 250 ml piva
- olej nebo sádlo na opečení
Při práci s mletým masem je nejdůležitější kvalita výchozího produktu. Zkrátka není maso jako maso. V ideálním případě si dojděte k řezníkovi, vyberte si hezký kus masa a nechte si ho umlít nebo, pokud máte mlýnek, umelte si ho doma sami.
Pokud nechcete zpracovat mleté maso hned, doporučuji zamíchat směs bez vajíčka jen se solí a kořením.
Pak zabalit, aby tam nebyl vzduch a uložit do lednice. Nejlépe - pokud v lednici je - dát do nulové zóny, nebo dozadu ke chladící desce. Doporučuji ho zpracovat do 24 hodin, maximálně do dvou dnů.
Postup:
Housku nakrájíme na menší kousky a namočíme do mléka. Slaninu nakrájíme na malé kostičky.
Mleté maso dáme do větší mísy. Přidáme rozmočenou housku, vejce, nakrájenou slaninu, mletou červenou papriku, pepř, sůl a zahustíme hladkou moukou. Vypracujeme vláčnou masovou směs.
Z připravené hmoty formujeme bochánky. Na pánvi rozpálíme sádlo (nebo olej), vložíme do něj připravené řízky a opečeme je po obou stranách.
Řízky zalijeme pivem a necháme asi 10 -15 minut dusit. Během dušení je obracíme. Hotové řízečky podáváme s bramborovou kaší, zdobíme zeleninou a pažitkou.
Dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.
Dobrou chuť!
Související
-
Karbanátky z červené čočky. Ta prý přináší do domácnosti štěstí. A možná i peníze, ale jisté to není
Máme pro vás tip na úžasný bezmasý pokrm. Tentokrát to bude o červené čočce. Bohatá je na železo, selen, zinek i vitamín B6. A samozřejmě také na tolik potřebnou vlákninu.
-
Sýrové karbanátky. Levné a rychlé jídlo, které je navíc vynikající. Zkuste a dáte nám za pravdu
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jde o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa a sýra.
-
Udělejte si podle našeho receptu krůtí karbanátky s kapustou. Všichni u stolu budou určitě spokojeni
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka