Udělejte si podle našeho receptu krůtí karbanátky s kapustou. Všichni u stolu budou určitě spokojeni

Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.

Ingredience
  • 1 kapusta
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • mletý muškátový oříšek
  • strouhanka
  • olej

Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované z vepřového masa, energeticky vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu.

Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor anebo s pečivem. V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.

Při práci s mletým masem je nejdůležitější kvalita výchozího produktu. Zkrátka není maso jako maso. V ideálním případě si dojděte k řezníkovi, vyberte si hezký kus masa a nechte si ho umlít nebo, pokud máte mlýnek, umelte si ho doma sami.

Postup:
Kapustu očistíme a listy vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 3 - 5 minut do poloměkka. Uvařenou kapustu ihned scedíme, propláchneme ledovou vodou a necháme dobře okapat. Poté ji nakrájíme najemno.
Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a v kastrůlku na rozpáleném oleji orestujeme do světle zlatavé barvy. Necháme vychladnout.
Mleté maso osolíme a opepříme. Přidáme vejce rozkvedlané v mléce, osmahnutou cibulku, prolisovaný oloupaný česnek, nadrobno nasekanou opláchnutou petrželku a připravenou kapustu. Podle chuti přidáme mletý muškátový oříšek a prsty důkladně propracujeme. Směs dle potřeby zahustíme strouhankou.
Rukama navlhčenýma vodou vytvarujeme menší karbanátky, které obalíme ve strouhance. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje z obou stran dozlatova. Podáváme s vařenými brambory.

Pokud nechcete zpracovat mleté maso hned, doporučujeme zamíchat směs bez vajíčka jen se solí a kořením. Pak zabalit, aby tam nebyl vzduch a uložit do lednice. Nejlépe - pokud v lednici je - dát do nulové zóny, nebo dozadu ke chladící desce. Doporučujeme maso zpracovat do 24 hodin, maximálně do dvou dnů.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.