Karbanátky s nivou nejsou tak obvyklé, ale chutnají skvěle. Dejte jim šanci a neprohloupíte

Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované vepřového masa, energeticky velmi vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu. Ze stejných směsí lze tvořit sekanou, která je po upečení v troubě také méně kalorická než klasické smažené karbanátky.

Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.

Suroviny:
300 g mletého vepřového masa, 300 g mletého hovězího masa, 2 ks housky, 150 ml mléka, 1 vejce, 50 g anglické slaniny, 100 g nivy, 1 menší cibule, 1/2 stroužku česneku,1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 hrst petrželky, 50 ml oleje na smažení

Postup:
Housky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Oba druhy mletého masa smíchejte dohromady.
Na pánvi společně orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, najemno nasekanou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Pak směs nechte zchladnout.
Do mletého masa přidejte rozmočenou housku, orestovanou slaninu s cibulkou a česnekem, nasekanou zelenou petrželku, vejce, sůl a pepř. Vše společně důkladně zamíchejte.
Nivu nakrájejte na plátky a ty překrojte tak, aby se jimi daly plnit karbanátky.
Z masové směsi tvořte placičky. Na jednu placičku položte kousek nivy, přiklopte ho druhou placičkou a vytvořte celistvý karbanátek.
Karbanátky klademe vedle sebe na plech na pečicí papír. Pak je lehce pokapejte olejem a dejte je péct na 180 stupňů do vyhřáté horkovzdušné trouby. Pečte je asi 20-30 minut a podávejte s bramborovou kaší.

Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor nebo s pečivem. V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.

Karbanátky vás na talíři nikdy nezklamou (ilustrační foto)
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.