Sýrové karbanátky. Levné a rychlé jídlo, které je navíc vynikající. Zkuste a dáte nám za pravdu

Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. 

Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat.

Ingredience
  • 400 gramů strouhaného sýra gouda ale můžete využít jiné druhy sýra či jejich kombinace
  • 3 vejce
  • 80 gramů strouhanky
  • 40 gramů bramborového škrobu
  • sůl
  • koření podle libosti
  • snítka čerstvých bylinek
  • olej na pečení

Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.

Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované z vepřového masa, energeticky vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu.

Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor anebo s pečivem.

V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.

Postup:
V misce rozšlehejte vejce se solí, kořením a posekanými bylinkami. Přidejte bramborový škrob a po promíchání nahrubo strouhaný sýr a asi polovinu strouhanky. Vše důkladně promíchejte a nechte krátce stát (5 minut).
Namočenýma rukama tvořte ze směsi kuličky. Ty potom roztlačte ve vrstvě strouhanky na stejnoměrné karbanátky - biftečky.
Pečte je na nízké vrstvě horkého oleje pěkně zvolna do zlatova z obou stran.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka