Středomořská vůně na vašem stole. Vepřové kotlety po francouzsku

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná. 

A vepřové kotlety po francouzsku jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.

Suroviny:
4 vepřové kotlety, hladká mouka, mletá paprika, vývar, smetana, máslo, 4 velké cibule, 200-250 g celých, očištěných žampionů, sůl, pepř

Postup:
Kotlety naklepejte a obalte je v mouce smíchané se solí, pepřem a paprikou. Opečte je po obou stranách na másle a dejte je do pekáče. Na pánev po opečení kotlet nalejte vývar, smetanu, osolte, opepřete a krátce povařte. Obsah pánve nalejte na kotlety v pekáči. Cibule dejte do vařící vody a povařte asi 3-4 minuty. Osušte je a rozkrojte je na čtvrtiny. Rozdělte je spolu se žampiony na kotlety v pekáči. Pečte v troubě horké 200 st. C asi 45-50 minut až jsou kotlety měkké. Dobrou přílohou je vařená rýže smíchaná s dušeným hráškem a petrželka.

Přestože toto jídlo obsahuje cibuli, je k němu vhodné červené víno.

Vepřová kotleta, oblíbený druh masa v české kuchyni
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.