Středomořská vůně na vašem stole. Vepřové kotlety po francouzsku

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná. 

A vepřové kotlety po francouzsku jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.

Suroviny:
4 vepřové kotlety, hladká mouka, mletá paprika, vývar, smetana, máslo, 4 velké cibule, 200-250 g celých, očištěných žampionů, sůl, pepř

Postup:
Kotlety naklepejte a obalte je v mouce smíchané se solí, pepřem a paprikou. Opečte je po obou stranách na másle a dejte je do pekáče. Na pánev po opečení kotlet nalejte vývar, smetanu, osolte, opepřete a krátce povařte. Obsah pánve nalejte na kotlety v pekáči. Cibule dejte do vařící vody a povařte asi 3-4 minuty. Osušte je a rozkrojte je na čtvrtiny. Rozdělte je spolu se žampiony na kotlety v pekáči. Pečte v troubě horké 200 st. C asi 45-50 minut až jsou kotlety měkké. Dobrou přílohou je vařená rýže smíchaná s dušeným hráškem a petrželka.

Přestože toto jídlo obsahuje cibuli, je k němu vhodné červené víno.

Vepřová kotleta, oblíbený druh masa v české kuchyni
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.