Kotlety můžete upravit na mnoho způsobů. Zkuste je pečené s citrónovou kůrou a zeleninou

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná. 

A pečené kotlety s citrónovou kůrou a zeleninou jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.

Suroviny:
4 vepřové kotlety s kostí, dijonská hořčice, kůra z jednoho citrónu, 2 mrkve s natí, celer s natí, kelímek sladké smetany, sůl, pepř

Postup:
Troubu rozehřejte na teplotu 180°C. Kotlety zlehka naklepejte a  na okrajích několikrát nařízněte. Potřete je tenkou vrstvou hořčice a osolte a  opepřete. Naskládejte je do pekáče.
Oloupané mrkve a  celer nakrájejte na hranolky a  přihoďte ke kotletám. Osolte, opepřete a  zasypte strouhanou citronovou kůrou.
Vše zalijte smetanou. Vložte do trouby a  pečte půl hodiny přiklopené nebo překryté alobalem. Poté kotlety se zeleninou odklopte a  ještě deset minut dopečte.
Nakonec nasekejte celerovou a  mrkvovou nať najemno a  ještě horké maso zasypte pořádnou hrstí.

Kotleta (z francouzského côtelette, tedy „žebírko“, to původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok“, „žebro“) je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla s kostí. Kotleta může být vepřová, telecí, jehněčí, řidčeji hovězí.

Kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso (ilustrační foto)
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.