Kotlety můžete upravit na mnoho způsobů. Zkuste je pečené s citrónovou kůrou a zeleninou
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
A pečené kotlety s citrónovou kůrou a zeleninou jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.
Suroviny:
4 vepřové kotlety s kostí, dijonská hořčice, kůra z jednoho citrónu, 2 mrkve s natí, celer s natí, kelímek sladké smetany, sůl, pepř
Postup:
Troubu rozehřejte na teplotu 180°C. Kotlety zlehka naklepejte a na okrajích několikrát nařízněte. Potřete je tenkou vrstvou hořčice a osolte a opepřete. Naskládejte je do pekáče.
Oloupané mrkve a celer nakrájejte na hranolky a přihoďte ke kotletám. Osolte, opepřete a zasypte strouhanou citronovou kůrou.
Vše zalijte smetanou. Vložte do trouby a pečte půl hodiny přiklopené nebo překryté alobalem. Poté kotlety se zeleninou odklopte a ještě deset minut dopečte.
Nakonec nasekejte celerovou a mrkvovou nať najemno a ještě horké maso zasypte pořádnou hrstí.
Kotleta (z francouzského côtelette, tedy „žebírko“, to původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok“, „žebro“) je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla s kostí. Kotleta může být vepřová, telecí, jehněčí, řidčeji hovězí.
Související
-
Vepřové kotlety na smetaně se žampióny vám budou určitě chutnat. Vyzkoušejte maso s nápadem
Vepřová kotleta je výborné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá recepty, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
-
Vepřové kotlety po francouzsku. Středomořská vůně na vašem stole
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. A tento recept vám navíc nedá ani moc práce.
-
Máta nepatří jen do mojita, ladí i s masem. Kotlety na mátě...
Má svěží vůni, mentolovou chuť a dnes patří mezi oblíbené bylinky v naší kuchyni. Ale nebylo tomu tak vždy. Máta peprná, kterou v kuchyni používali již staří Římané...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.