Kotlety můžete upravit na mnoho způsobů. Zkuste je pečené s citrónovou kůrou a zeleninou

Kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso (ilustrační foto)

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná. 

A pečené kotlety s citrónovou kůrou a zeleninou jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.

Suroviny:
4 vepřové kotlety s kostí, dijonská hořčice, kůra z jednoho citrónu, 2 mrkve s natí, celer s natí, kelímek sladké smetany, sůl, pepř

Postup:
Troubu rozehřejte na teplotu 180°C. Kotlety zlehka naklepejte a  na okrajích několikrát nařízněte. Potřete je tenkou vrstvou hořčice a osolte a  opepřete. Naskládejte je do pekáče.
Oloupané mrkve a  celer nakrájejte na hranolky a  přihoďte ke kotletám. Osolte, opepřete a  zasypte strouhanou citronovou kůrou.
Vše zalijte smetanou. Vložte do trouby a  pečte půl hodiny přiklopené nebo překryté alobalem. Poté kotlety se zeleninou odklopte a  ještě deset minut dopečte.
Nakonec nasekejte celerovou a  mrkvovou nať najemno a  ještě horké maso zasypte pořádnou hrstí.

Kotleta (z francouzského côtelette, tedy „žebírko“, to původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok“, „žebro“) je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla s kostí. Kotleta může být vepřová, telecí, jehněčí, řidčeji hovězí.

Kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso (ilustrační foto)

Související