Překvapení k obědu. Vyzkoušejte kotlety na jablkách. Prostě nemají chybu

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná. 

Kotleta (z francouzského côtelette, tedy „žebírko“, to původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok“, „žebro“) je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla s kostí. Kotleta může být vepřová, telecí, jehněčí, řidčeji hovězí.

A omáčka z jablíček prostě ke kotletám nemá chybu!

Suroviny:
4 kotlety (800 g), sůl, mletý černý pepř, 50 ml oleje, 1 cibule, 3 jablka, 250 ml vývaru z masoxu, 1 lžíce hladké mouky, pažitka

Postup:
Kotlety očistíme a lehce naklepeme. Osolíme je, opepříme, potřeme olejem a necháme chvilku v chladničce odležet.
Na pánvi rozehřejeme olej a kotlety na něm po obou stranách opečeme. Vyndáme je a v oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
Jablka omyjeme a osušíme. Dvě jablka nakrájíme na malé kostičky, přidáme je k cibulce a podlijeme vývarem. Vše důkladně promícháme a vložíme zpět orestované kotlety. Přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme asi 20 minut. Zbylé jablko nakrájíme na plátky, dáme je ke kotletám a vše dodusíme doměkka.
Měkké kotlety a plátky jablek vyndáme a uchováme v teple. Omáčku rozmixujeme dohladka, zahustíme moukou, osolíme, opepříme a necháme 20 minut provařit. Kotlety a plátky jablek v omáčce už jen prohřejeme, podáváme s vařenými bramborami a zdobíme pažitkou.

A pokud můžeme přidat jednu dobrou radu - vůbec se nebojte, když bude jedno jablíčko kyselejší. Bude to ještě lepší - máme to vyzkoušené!

Vepřová kotleta, oblíbený druh masa v české kuchyni
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka