Zapečené vepřové kotlety v zelí. Oblíbený druh masa i přílohy české kuchyně tvoří dokonalou lahůdku

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná

Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Śťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest.

Pokud holdujete české kuchyni, tak si na zapečených vepřových kotletách v zelí určitě pochutnáte.

Suroviny:
vepřové kotlety bez kostí, 3 zelené papriky, 2 rajčata, 3 cibule, sádlo, 400 g kysaného zelí, klobása papriková, 600 g brambor, 1 dl bílého vína, 1 zakysaná smetana, majoránka, paprika sladká mletá, kmín

Postup:
Kotlety naklepeme a na okraji nařízneme. Pak je osolíme, opepříme a opečeme zprudka na sádle.
Pak maso vyjmeme. Do zapékací mísy dáme na kolečka nakrájenou cibuli, lehce ji osmahneme, posypeme mletou paprikou, přidáme nakrájené zelí, papriky a na kostky nakrájené brambory, klobásu nakrájenou na kolečka a opečené maso.
Zalijeme vínem a pečte asi čtvrt hodiny, pak vše zalijeme zakysanou smetanou a dopečeme.

Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi.

U nás je vepřové maso velice oblíbené, jelikož pokrývá pestrou paletu receptů a také je cenově dostupnější než například drůbeží maso. Spolu s hovězím masem patří k nejčastěji používaným masům v české kuchyni.

Vepřová kotleta, oblíbený druh masa v české kuchyni
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.