Vepřová kotleta je oblíbený kus masa. Je spousta nápadů, co s ní. Zkuste ji se zeleninovým pyré

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část.

Až na tukový okraj je maso vepřové kotlety libové, často se připravuje s kostí a řadí se rozhodně mezi kvalitnější maso. Můžete ji upravit pečením, grilováním, dušením i smažením.

Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.

Suroviny:
4 vepřové kotlety, sůl, 1 lžíci medu, drcený barevný pepř, mletý koriandr, 3 lžíce oleje na smažení, 1-2 lžičky sójové omáčky, 600 g kapusty, sůl, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 400 g kořenové petržele, 2 lžíce másla, 1 lžíci kari koření, 200 ml kokosového mléka, špetku chilli koření, špetku zázvoru

Postup:
Kotlety očistíme a po obvodu několikrát nařízneme. Naklepeme je, osolíme, potřeme medem a okořeníme. V chladu je necháme odležet.
Listy kapusty opláchneme a necháme okapat. Vykrojíme z nich řapíky a nakrájíme je na nudličky. V osolené vodě je uvaříme doměkka. Scedíme je a necháme okapat.
Cibuli a česnek oloupeme, petržel očistíme. Vše nakrájíme nadrobno. V kastrolu rozpustíme máslo a orestujeme na něm cibuli a česnek. Vmícháme kari koření. Přidáme petržel. Podlijeme ji trochou vody, osolíme a pod pokličkou necháme dusit. Když je téměř měkká, přilijeme k ní kokosové mléko. Dochutíme ji chilli a zázvorem a dodusíme. Nakonec ji rozšťoucháme a promícháme s kapustou.
Na pánvi rozehřejeme olej a kotlety na něm z obou stran zvolna opečeme. Vyjmeme je a výpek rozředíme asi 100 ml vody. Šťávu dochutíme sójovou omáčkou, krátce povaříme a odstavíme.

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.

Grilovaná vepřová kotleta s omáčkou z černého piva a medu

A vepřové kotlety se zeleninovým pyré jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.

autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.