Policejní novinka! Senioři jsou častým terčem podvodníků, pomoci jim má unikátní hlasový robot

31. leden 2022

Policie spustila koncem minulého roku projekt, který má pomoci seniorům rozpoznat hovory od podvodníků. Hlasový robot po zvednutí sluchátka řekne volanému důležité rady, jak podvodný telefonát rozpoznat a jak se při něm a následně po něm zachovat. 

Policejní preventista por. PhDr. Jaroslav Matoušek z Policie České republiky hovoří v naší radioporadně na téma: pozor na podvodníky v on line prostoru. Nové případy, prevence a řešení konkrétních situací.

Čtěte také

Kdo bývá nejčastějším cílem telefonických podvodů? Co by nás mělo varovat? Jak poznám podvodný hovor? Jak bych měl zareagovat pokud se mi něco nezdá?

Policisté varují seniory před podvodníky, kteří se z nich snaží pod falešnými záminkami vylákat peníze. Proti zlodějům dokonce vyšlou do boje telefonního robota, který bude starší lidi obvolávat.

Podvodníci podle policistů nejčastěji útočí na seniory manipulacemi označovanými jako vnuk a nemocnice.

Podvodníci stále intenzivně útočí na seniory s legendami vnuk a nemocnice. Proto policie vstoupila do úzké spolupráce s provozovatelem informační linky 1188.

Starší lidé se podle policistů často setkávají s tím, že podvodníci se vydávají za vnuka nebo jiného příbuzného, který leží v nemocnici či způsobil dopravní nehodu. Výjimkou nejsou ani telefonáty od fiktivních lékařů.

Rady od policie

Každý podezřelý telefonát si okamžitě ověřte. Zavolejte vnukovi nebo vnučce, kteří vám měli údajně volat, případně nejbližším příbuzným.

Čtěte také

Pokud zjistíte, že Vám opravdu nikdo z rodiny nevolal, volejte policii na linku 158 a sdělte jim skutečnosti vyplývající z telefonátu.

Na policii se raději obraťte také v případě, kdy se vám kontakt s rodinou nepodaří navázat.

Hlavně nikdy nesvěřujte své peníze osobám, které neznáte. Ani pod příslibem, že vám do zástavy přenechají třeba doklady (mohou být zcizené), finance v cizí měně (může jít o padělek) nebo hodnotné zboží (může jít o atrapy telefonů, kamer a podobně).

Jak poznat podvodný hovor?

Policie upozorňuje, že podezřelý hovor poznáte například podle toho, že se vás volající snaží dostat do nějakého časového presu a ptá se vás na hesla nebo přístupové kódy do bankovnictví. To skutečná banka nikdy nedělá.

Jaroslav Matoušek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Podvržené telefonní číslo se ale rozpoznat nedá. Nejjednodušší je hovor ukončit a zavolat znovu do své banky nebo svému bankéři, který pak pravost hovoru může zpětně ověřit.

Jak se bránit?

Nejlepší obranou je ignorovat veškerá prozvánění z podezřele vypadajících čísel. Dnešní telefony navíc umí ukázat, z jaké oblasti světa byl hovor uskutečněn, což může hodně pomoci. Jakmile ale zavoláte zpět, budete už jen velmi těžko vysoký účet u operátora reklamovat.

Čtěte také

Při reakci na prozvonění totiž jednáte z vlastní vůle a jakákoliv následná reklamace je velmi obtížná. V tomto případě tedy nelze moc počítat s vyhnutím se zaplacení vysokého účtu, ačkoliv je jasné, že se jednalo o podvod. Lepší je tedy mít se na pozoru a na prozvonění nereagovat.

Věrohodnost podvodných hovorů narůstá. Zatímco dříve útočník na klienta více naléhal, aby mu rychle poskytl údaje do svého bankovnictví nebo informace o platební kartě a často hovořil se silným přízvukem, v současnosti tyto hovory více připomínají hovor se skutečným klientským centrem banky.

Celou radioporadnu s policejním preventistou Jaroslavem Matouškem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související