Víte co jsou „navolávky“? Telefonické podvody páchané na seniorech, ale nejen na nich. Jak reagovat?

21. leden 2021

V Královéhradeckém kraji přibývá pokusů o telefonické podvody. Vyplývá to z policejních statistik. Kriminalisté evidují desítky případů, kdy se někdo snažil pod nejrůznější záminkou vylákat peníze od lidí pomocí podvodného telefonátu. 

Por. PhDr. Jaroslav Matoušek z Policie České republiky hovoří v naší radioporadně na téma: podvodné telefonáty nejen seniorům.

Čtěte také

Nejčastější scénář je takový, že z neznámého čísla zavolá někdo, kdo se vydává za příbuzného, například za vnuka. Tvrdí například, že je zrovna u advokáta a velmi akutně potřebuje větší finanční obnos. Protože je ale zaneprázdněný, tak si pro peníze nemůže přijít sám a proto pošle nějakého prostředníka, třeba svého kamaráda nebo i taxikáře.

Podvodníci mnohdy naléhají, že peníze potřebují rychle a tak dále. Samozřejmě, že tento scénář může být různě upravený. Starší lidé by proto měli být při podobných telefonátech ostražití.

Jak bychom se konkrétně měli zachovat?

Jednoduše řečeno při takových podezřelých telefonátech nikomu nedůvěřovat.

Čtěte také

V žádném případě peníze nikomu nepředávat. A pokud dojde k takovému podezřelému telefonátu, volejte svému vnukovi, volejte své dceři nebo synovi, ověřte si informace. Zeptejte se jich, zda-li je to pravda.

Protože v případě, že zavoláte svým blízkým, tak oni vám zajisté sdělí, že to pravda není, a tím pádem potom nikomu peníze dávat nebudete. A to je také asi ta nejjednodušší a nejlepší prevence.

Por. PhDr. Jaroslav Matoušek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Oslovení lidé by také měli následně kontaktovat policisty. Ti podobné případy evidují a všechny prověřují. Neustále po podvodnících, kteří se snaží podobnými způsoby podvádět, pátrají. A každá oznámená situace jim může při pátrání pomoci.

Celou radioporadnu s por. PhDr. Jaroslavem Matouškem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.