Policisté varují před podvodnými telefonáty. Můžete přijít o své úspory a netýká se to jen seniorů

12. listopad 2020

Seniorkám volal na pevnou linku muž, představil se jako vnuk, ve druhém případě jako zeť a žádal o peníze, které velmi nutně potřebuje. Ženy si ale ihned tuto informaci ověřily u svých příbuzných a zjistily, že se jedná o podvod. Následně ve věci informovaly policii.

por. PhDr. Jaroslav Matoušek z Policie České republiky v naší radioporadně na téma: podvody nejen na seniorech.

Čtěte také

Policie proto upozorňuje nejen starší občany, aby nebyli důvěřiví a v případě, že je někdo bude telefonicky pod podobnou smyšlenou legendou kontaktovat - zavěsili a s těmito vykutálenými podvodníky nekomunikovali. A o těchto skutečnostech pak neprodleně informovali policisty na lince 158.

Tito pachatelé si své obětí vytipují podle telefonního seznamu, kdy se obětem mohou stát osudným jejich křestní jména, která dnes nejsou tak častá.

Vyzýváme všechny, zejména seniory - hlídejte si své úspory, nedávejte je cizím lidem. Pokud někdo z rodiny potřebuje půjčit peníze, ať si pro ně přijde osobně.

Seniorka s telefonem (ilustrační foto)

Vždy si vezměte čas na rozmyšlenou, nedávejte také na vědomí, že u sebe doma máte větší finanční obnos. Telefonát vždy ihned zpětně konzultujte s nejbližším členem rodiny.

Čtěte také

Pokud peníze chcete někomu z rodiny půjčit, domluvte se na dobu, kdy se u vás doma sejde rodina a budete tak mít svědky, kolik a komu peníze půjčujete.

Také žádáme rodiny, aby své starší rodiče a prarodiče před těmito podvodníky varovali. Peníze, které tímto způsobem někomu dáte, již pravděpodobně nikdy neuvidíte.

V případě, že jste se s podobnými praktikami podvodníků setkali, prosím, informujte policii prostřednictvím linky tísňového volání 158.

por. PhDr. Jaroslav Matoušek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s por. PhDr. Jaroslavem Matouškem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.