Výživová specialistka Monika Bartolomějová: Pohyb a strava jsou nepostradatelné k životu i ke zdraví

29. leden 2025

Největší audioportál na českém internetu

Monika Bartolomějová | Foto: archiv Moniky Bartolomějové

Výživová specialistka Monika Bartolomějová: Pohyb a strava jsou nepostradatelné k životu i ke zdraví

Teď budeme v Radioporadně mluvit o výživě a o našem jídelníčku, protože hostem u mikrofonu je výživová specialistka z Nutričního institutu Monika Bartolomějová. Řeč bude také o hubnutí, o redukci váhy i o tom, když se to už někomu podařilo, jak si udržet stávající váhu, protože ani to někdy není úplně jednoduché.

Jak velkou roli hraje strava v redukci váhy? Bývá uváděno, že má vliv až ze čtyř pětin, pohyb pak onu zbývající pětinu.
Myslím si, že výživa hraje významnou roli co se týče udržení našeho zdraví, hubnutí, ale i fyzické kondice nebo psychického zdraví. A pokud bychom měli porovnávat pohyb versus výživa, tak bych řekla, že obě záležitosti jsou neoddělitelné, patří dohromady.

Denní optimální příjem bílkovin je velmi individuální věc. Záleží na pohlaví, na věku, co děláme, jak často i cvičíme.
Monika Bartolomějová, výživová specialistka

Pohyb i výživu potřebujeme pro něco jiného a ani bez jednoho nedokážeme žít. Ale když se budeme bavit konkrétně o hubnutí, co má větší vliv, tak já osobně si myslím, že jak se říká, pekáč buchet bez správné stravy neuděláme. To stoprocentně platí.

Čtěte také

Co by měl obsahovat vyvážený jídelníček? Budou tam jistě bílkoviny, co dalšího?
Budou tam určitě všechny základní živiny, kam patří bílkoviny, sacharidy a tuky. Posluchači se jistě potkávají s různým pojmenováním, jako je třeba barevný talíř, zdravý talíř atd. Jsou různé druhy stravování, tak, aby životní styl a to, co jíme, prostě mělo různé barvy, bylo to pestré, nebylo to pořád dokolečka stejné a nebyly tam polotovary.

Jaký význam mají bílkoviny? A čím se naše tělo přihlásí, pokud máme nedostatek bílkovin?
Pokud máme nedostatek bílkovin, tak bych řekla, že nedostaneme úplně chuť na maso. Ale celkově, když je jídelníček nedostatečný, tak se to samozřejmě projevuje různými chutěmi, může si to projevovat únavou, můžeme pociťovat nedostatek energie, nechuť cokoliv dělat. A nedaří se nám dosahovat výsledků, kterých bychom chtěli.

Všichni víme, že sladkosti a dortíky nejsou ta správná cesta příjmu sacharidů. Volme ty komplexní v luštěninách a v zelenině.
Monika Bartolomějová, výživová specialistka

Jak tedy doplňovat bílkoviny, abychom měli optimální denní příjem?
Denní optimální příjem bílkovin je velmi individuální věc. Protože záleží na pohlaví, na věku, záleží na tom, co děláme, jak třeba často i cvičíme, jaký druh sportu děláme.

Čtěte také

A najdeme je v základních běžných potravinách, kam patří například mléčné výrobky, samozřejmě maso, vejce, ale zapomínat bychom neměli ani na rostlinné zdroje bílkovin, což se velmi často děje. Tady můžu zmínit například luštěniny, ale i některé obiloviny, ořechy, oříšky a semínka.

Pojďme k těm sacharidům, protože výživoví poradci říkají, že se nemáme sacharidů bát, že je také potřebujeme. Stále ale lidé, kteří chtějí hubnout, často omezují přílohy, omezují pečivo. Jak s tím naložit?
Sacharidy byly jednu dobu velmi démonizovány. Dnes už je zase zařazujeme do stravy, má to význam. Chtěla bych říci, že hubnout se dá rozhodně i se sacharidy a není třeba je z jídelníčku radikálně odstranit a omezovat jejich příjem.

Čtěte také

Je zapotřebí spíše tomu rozumět ve smyslu, které sacharidy jíst a které vynechat.

Asi všichni víme, že sladkosti, dortíky atd. nejsou úplně ta správná cesta příjmu sacharidů. Volme ty komplexní, které jsou třeba v ovesných vločkách, v luštěninách a samozřejmě v zelenině. V ovoci jsou spíše ty jednoduché, ale tam je zase řada dalších důležitých látek, které tělo dokáže zužitkovat v náš prospěch.

Celou radioporadnu ohledně výživy a jídelníčku s výživovou specialistkou Monikou Bartolomějovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.