Pohyb a sport je zdravý v jakékoliv době i počasí. Pro „hobíky“ platí pravidlo: do příjemné únavy

10. červen 2022

Na kardiovaskulární onemocnění umírá polovina z nás. Je to tedy nejčastější příčina úmrtí v Česku. Nejdůležitější je upravit si životní styl, abychom pro sebe něco udělali. Co může udělat každý z nás pro své srdce dnes, zítra i v další dny?

Zástupce přednosty 1. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové prof. MUDr. Radek Pudil hovoří v naší radioporadně na téma: Srdce a sport. Jak naše srdce reaguje při zátěži a jaká jsou doporučení pro správné sportování?

Sport má být provozovaný pravidelně a nestačí půl hodiny denně. Doporučená doba pro prevenci kardiovaskulární nemoci se prodloužila.
prof. MUDr. Radek Pudil, 1. interní kardioangiologické klinika FN HK

Začíná se oteplovat, co na takové dny říkají naše srdce?
Pohyb je zdravý za každého počasí. Pokud se člověk zdravý a nic mu nechybí, tak by už od mládí měl myslet na to, že o sebe musí pečovat, že se musí starat o svoje srdíčko a cévy, které s námi stárnou. A platí pravidlo, že pro své zdraví toho můžeme udělat nejvíc v našem mládí a ve středním věku. Ale také ve vyšším věku ve fyzických aktivitách nepolevovat. Takže pohyb a sport v jakémkoliv počasí a v jakékoliv době.

Čtěte také

Říká se, že jaro je očistné. Ale je možná dobré nesoustředit se jen na jedno roční období, ale aby pohyb byl normální součástí našeho života.
Hýbat se musíme celý rok. Nejen na jaře a v rámci novoročních předsevzetí, která nakonec bývají u některých lidí pouze krátkodobá. Už v průběhu února, někdy dokonce i v lednu mnozí zapomínají na svá novoroční předsevzetí.

Co je důležité, a to se snažíme našim studentům vštěpovat, aby jako lékaři propagovali pohyb, a to už od mládí po celý život. Ale také v nemoci i po nemoci. Pokud odezní akutní stadium, tak najít si svoji pravidelnou fyzickou nebo sportovní aktivitu. S tím souvisí také návrat ke sportu těch lidí, kteří prodělali nějaké onemocnění.

Čtěte také

Jaký sport je nejvhodnější nebo ideální?
To je velmi individuální. Dá se říct, že v podstatě jakýkoliv, hlavně ale musí být pravidelně provozovaný, protože doporučení pro pravidelnou fyzickou aktivitu se prodlužují, nestačí jen půl hodiny denně, ale doporučená doba pro prevenci kardiovaskulární nemocnici se prodloužila. Vstupují do toho intenzivnější způsoby zátěže a podobně.

Je potřeba se opravdu zadýchat, samozřejmě s ohledem na přítomné onemocnění. Pokud je člověk mladý a zdravý nebo i starší a zdravý, tak se ukazuje, že je opravdu důležité jít až do toho dýchání. Aktivitu si natáhnout nejen časově, ale člověk by se měl zadýchat a trošku víc zapotit.

Čtěte také

Kolik času bychom tak měli v tom zadýchaném stavu strávit?
To je dobré otázka. Pokud je člověk zdravý, tak je to možné určit podle tzv. cílové tepové frekvence. To znamená zhruba 220 minus věk, to je naše maximální tepová frekvence. Pokud se chceme pohybovat čistě pro zdraví tak je to nějakých 50 či 60 procent této hodnoty.

Ale do toho bychom měli vkládat i období, kdy hodnoty tepové frekvence překročí 80 procent a blíží se 90 procentům, samozřejmě krátkodobě.

A protože dnes jsou už chytré hodinky velmi dostupné, tak je to úžasný pomocník, který dokáže řadě lidí pomáhat. Mnoho pacientů, nejen sportovců, je využívá. Takže doporučuji skutečně sportovat do mírného zapocení, pokud tomu nebrání zdravotní stav. Je to určitě prospěšné, s chutí do toho.

Čtěte také

Tedy nestačí už jen chůze, musíme se rozběhnout. Jaké signály by nám tělo poslalo, když bychom se měli už přeci jen zastavit. Je to bolest?
U starších lidí a u osob, které něco prodělali, platí pravidlo do příjemné únavy. U mladších lidí, pokud jsou zdraví, tak by měl člověk na sobě skutečně cítit tu zátěž, ale nepřehánět to.

Jistě je celá škála lidí, někteří se pohybují minimálně, jiní pravidelně sportují. A tito lidé polykají obrovské tréninkové dávky. Nechtěl bych zde ale vybízet rekreační sportovce, aby se příliš přetěžovali. Ani ti, kteří jdou do maxima, podávají obrovské výkony, by si už neměli přidávat. To opravdu není optimální, platí pravidlo do příjemné únavy a pokud jsem zdravý, tak trošku víc.

Radek Pudil a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s prof. MUDr. Radkem Pudilem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související