Každý je sochařem svého těla. A pohyb je život. To je krédo Sokolů tělem i duší

14. květen 2018

V tomto roce připravuje Česká obec sokolská už 16. Všesokolský slet, a tak vám budeme pravidelně ve vysílání na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové současnou sokolskou činnost představovat. Dnes to bude se členy Sokolské župy Orlické Kamilem Pavláskem a Jaroslavem Novákem. 

Župa Orlická, to je tedy v Hradci Králové?
Župa Orlická zasahuje vlastně bychom řekli celý kraj a obsahuje celkem 36 tělocvičných jednot. Takže je to velice široká a bohatá organizace ma členy.

V současné době je to tady v Hradci Králové kolik lidí odhadem?
Tak tipuji, že to je tak do tisíce lidí, kteří se organizují právě v tělocvičné jednotě. Tady v Hradci Králové samotném je těch tělocvičných jednot několik. Po té první, kterou založil Václav Červený v roce 1866, po rozbourání pevnosti a otevření hranic města Hradce Králové, se začala budovat okolí Hradce, přibyly další tělocvičné jednoty. například Nový Hradec Králové, také Kukleny, Třebeš a mohli bychom jmenovat ještě další.

Prvním starostou sokola v Hradci Králové byl tedy Václav Červený. Kdo to byl? Připomeňme tuhle významnou osobnost.
Veřejnost jej zná především jako dědečka významné pěvkyně Soni Červené. Ale byl to také výrobce hudebních dechových nástrojů tady v Hradci Králové. Zajímavostí je, že každý rok uváděla jeho dílna na trh nový typ hudebního dechového nástroje. A dokonce ten poslední se jmenoval Sokolovka. A tím tehdy Sokolové vystoupili na prvním sletu, to bylo v roce 1882.

Dobové snímky ze začátků Sokola v Hradci Králové

Prý došlo tenkrát v Praze k takové pěkné věci, kdy oni měli zakázáno na ty trubky hrát, ale Václav Červený řekl, že to má povoleno od císaře, takže oni mohou. Je to tak? Jak to bylo?
Ano, ono se vědělo, že Sokolské jednoty mají své kapely. Samozřejmě ty kapely chtěly přijet do Prahy, jenomže to bylo rakouskými úřady zakázáno. Na Střeleckém ostrově mohly a měly pouze cvičit. Jenomže Hradečáci, už proto, že tady navštívil jejich dílnu sám císař, jak jsme se dozvěděli v historických materiálech, tak jim to povolil větou, kdy řekl: "Vy můžete hrát všude." A tento výstřižek z novin si tehdy pan Červený vzal s sebou jako dirigent. Tím se prokázali a mohli jako jediná kapela hrát tehdy na prvním všesokolském sletu v tom roce 1882. Když bylo 20 let po založení Sokola.

Jak jste do Sokola dostal vy, pane Pavlásku? Protože vy jste určitě Sokol už od dětství, je to tak?
Já jsem vstoupil do Sokola jako žáček, po válce hned v roce 1946. V roce 1948 jsme cvičili na sletě v Praze, ale pak byl Sokol v 50. letech zakázán. Takže ty slety nahradily spartakiády. Takže já jsem jako kantor potom nacvičoval několik spartakiád se svými studenty.

Ze současnosti Sokola - TJ Sokol Hradec Králové, Pražské Předměstí

Vy jste celý život dělal gymnastiku.
Cvičil jsem gymnastiku, na vojně jsem byl v gymnastickém družstvu, byli jsme reprezentanti druhého vojenského okruhu. Pak jsem přišel do Hradce v roce 1957 a hned jsem viděl, že se cvičí tady na Pražském předměstí, tak jsem se zapojil. A od té doby tady v Hradci králové už přes 60 let cvičím.

Vy jste vychoval několik velmi úspěšných gymnastů.
Ano, měli jsme tady oddíl gymnastický, který fungoval, tedy jen mužské složky jsem vedl, protože o ženské složky se staral Drahoš Čermák, bohužel ten už nežije. Cvičívali jsme na Pražském předměstí a myslím si, že dost pilně, cvičili jsme čtyřikrát týdně, dokonce soboty, neděle. Postavili jsme si své letní cvičiště, kde jsme cvičili o prázdninách. A tento trénink dá se říct přinesl úspěch v tom, že tady vyrostlo několik úspěšných gymnastů, kteří byli potom členové Dukly Praha na vojně. A dokonce Jiří Kolář byl v přípravě na olympijské hry.

Ze současnosti Sokola - TJ Sokol Hradec Králové, Pražské Předměstí

A jaké byly vaše začátky u Sokola pane Nováku? Bylo to stejně jako u pana Pavláska, to znamená od dětství?
Tak od dětství to nebylo, spíš tam byla vždy touha už jako u mladého člověka, že jsem neprošel výchovou v Sokole a u Skautů. Takže jsem se potom snažil po létech, když jsem skončil aktivní pracovní činnost, že se k Sokolu vrátím a že právě tam najdu ty hodnoty a tu krásnou filosofii, která byla na začátku, když v roce 1862 pánové Tyrš a Fügner Sokol zakládali. Byla to úžasná myšlenka. To mě přivedlo do Sokola na Pražském předměstí. Když to porovnám s bratrem Pavláskem, tak jsem vlastně sokolsky funkčně velice mladý, pouze 10 let. A když jsem viděl tohoto nadšeného cvičitele mužů, tak jsem si říkal, už pro tu návaznost na ty krásné Tyršovy myšlenky, už při prvním setkání jsem si řekl sám pro sebe takovou metaforu, to je prostě druhý Tyrš. Takže do dneška jsem věren tomuto cvičení.

Pane Pavlásku na vás je krásně vidět, co ten pohyb a vůbec pohybové aktivity lidem přináší. I ve vyšším věku. Můžeme říct, kolik vám je let?
Mě je 83 let. Stále cvičím, v zimě jezdím na běžkách, otužuji se, plavu. Už jsem začal někdy koncem dubna. Ta pravidelnost, myslím, je základem toho, že se člověk udržuje v jakési kondici i v těchto letech.

Ze sokolské kroniky

Jak často se scházíte během týdne s ostatními parťáky a jdete si zacvičit?
Já chodím třikrát týdně. V pondělí dopoledne na Novém Hradci v Sokolovně. V úterý večer potom muži cvičí v Sokole na Pražském předměstí a v pátek dopoledne také.

Čtěte takéSokolská župa Orlická

To je tedy ten recept.
Ten recept zní být prostě stále v pohybu, samozřejmě přiměřeně k věku. Nemůžeme trhat nějaké rekordy, ale člověk se musí stále hýbat. Vždyť už Tyrš sám pravil, že: "Kde strnutí, tam smrt." Takže pohyb je život.

Pane Nováku, vy jsme také rozjeli velice aktivně cykloturistiku, tady při městské organizaci seniorů a zároveň pod hlavičkou Sokola.
Ano, jezdíme pravidelně každých 14 dnů na cyklovýlety. A kromě toho připravujeme takové jednorázové akce. Jedna z nich bude 4. ročník cyklostezky, což je 11kilometrový okruh v Hradeckých lesích, buď rekreačně, kondičně, kdo na to má, je takzvaně senior zdatný, může i závodně. Loňského roku byl poprvé také seniorský triatlon v areálu Biřička. 100 metrů plavání, 10 kilometrů jízdní kolo Hradeckými lesy a potom kilometr běh či chůze, podle toho, jak kdo mohl, kolem rybníku Biřička.

Kamil Pavlásek a Jaroslav Novák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Neuvěřitelné. Klobouk dolů před vámi. Vás letos čeká Všesokolský slet, ten bude na začátku července v Praze. Jak se chystáte, jak se připravujete?
Jednou za 6 let je vždy ta největší sokolská slavnost, a to je Všesokolský slet. Letos bude už 16. A samozřejmě, že my považujeme s bratrem Kamilem za přímo povinnost neboli stavovskou čest k tomuto sportovnímu oddílu, k této organizaci, abychom nikdy nechyběli. Takže podobně jako před 6 lety 2012 jsme cvičili ve dvou skladbách, tak jsme si to neodpustili ani letos. I letos budou dvě skladby, a to Borci a Věrná garda. Nádherný název má Věrná garda, skladba se jmenuje Princezna Republika. Myslím si, že až zazní na sletu nádherné melodie Hašlerových písní v podání Viktora Preisse, že publikum podobně jako i my, budeme zcela dojati.

Navíc letos slavíme 100. výročí samostatného Československého státu. První týden v červenci v Praze tedy všesokolský slet. Ale ještě před tím musíme pozvat do Hradce Králové, protože to bude také velká událost.
Ano, chtěli bychom pozvat především na neděli 3. června. Bude to velká událost tady na Tylově nábřeží na atletickém stadionu Sokolovny, kde se uskuteční krajský slet. Jakoby předpremiéra, jakoby generálka na samotné pražské cvičení, které se uskuteční 5. a 6. července, jako hlavní dvě vystoupení.

Dobové snímky ze začátků Sokola v Hradci Králové

Ještě se zeptám pane Pavlásku, pokolikáté vlastně už budete cvičit na Všesokolském sletu?
Teď po obnovení Sokola potřetí. A jinak, jak jsem se už zmínil, v roce 1948 jako žáček. A pak na několika spartakiádách, na první jako muž cvičení mužů a pak jsem nacvičoval jako středoškolský kantor se svými studenty na tři spartakiády.

Tak si to hlavně užijte. Našimi hosty byli nadšeni Sokolové a členové Sokolské župy Orlické pánové Kamil Pavlásek a Jaroslav Novák. A rozloučíme se asi tradičním sokolským pozdravem. Nazdar!
Nazdar!

Kamil Pavlásek a Jaroslav Novák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem
autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související