Sportovní halu Sokola Pouchov čeká demolice. Na jejím místě vyroste nové moderní sportoviště

26. únor 2018 12:35

70 let stará Sokolovna na královéhradeckém Pouchově by už v letošním roce měla jít k zemi. Ne jejím místě chce město vybudovat nové moderní sportoviště, které sportovcům pomůže v jejich dalším rozvoji. Náklady na výstavbu haly by neměly přesáhnout 50 milionů korun.

Sokolovna na Pouchově se veřejnosti poprvé otevřela v roce 1948 a původně měla být v provozu pouze deset let. Jenže hala slouží dodnes a udržet jí v provozuschopném stavu je pro tamní Sokol rok od roku složitější.

„My jsme se pokoušeli od roku 2000 dát podnět k tomu, aby se hala buď rekonstruovala nebo postavila nová. Nicméně byly prostě různé překážky. Takže teprve v roce 2016 jsme podepsali s městem smlouvu," říká starostka Sokola Dana Kubínová.

Náročná jednání dospěla k úspěšnému konci a k demolici stávajícího objektu by mělo dojít už letos v létě. Investorem výstavby bude město Hradec Králové, které muselo vyřešit i úpravu parkování v ulici K Sokolovně. Přímo u haly nově vznikne 23 parkovacích míst.

„Bylo velmi obtížné vyřešit povinné parkování, příjezdovou cestu, nakonec jsme museli přebrat od sokolů i pozemky, abychom to mohli investovat my. Město bude žádat o dotaci z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Uvidíme, jestli ji dostaneme. Ale jsme rozhodnuti i bez dotace tu halu postavit," ujišťuje primátor města Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu.

Sportovní halu Sokola Pouchov čeká demolice

Nová hala pouchovského Sokola, který má 354 aktivních sportovců, bude širší než stávající stavba a díky tomu se do ní vejdou dva volejbalové kurty. Své zázemí tu najdou i basketbalisté a vyznavači badmintonu. Sokolové věří, že jim nové sportoviště umožní další rozvoj.

„Když bude nová a odpovídající hala, tak samozřejmě přitáhne i víc lidí. Ať už od rodičů s děmi, přes předškoláky až po seniory," říká za pouchovský Sokol Dana Kubínová.

Pokud vše půjde podle plánu, mohla by se nová hala na Pouchově otevřít sportovcům už na konci příštího roku.

Sportovní halu Sokola Pouchov čeká demolice
Spustit audio

Související