Věrná garda sokolů v Opočně se chystá na slet. A oslaví 150 let vzniku tělocvičné jednoty

1. únor 2018 09:25

Pod křídly Sokola jsou tu v současnosti všechny věkové kategorie, od batolat až po seniory v požehnaném věku. Nejstarší skupinou je tamní „Věrná garda". Velmi aktivní, převážně dámská četa, která se připravuje také na letošní účast na XVI. Všesokolském sletu. A tak se za nimi do opočenské tělocvičny na nácvik vypravila i reportérka Lucie Peterková.  

Vzdělávatelka TJ Sokol Opočno Hana Kováčová se svou Věrnou gardou právě dočvila jednu sestavu, která bude součástí Všesokolského sletu letos v červenci: „Pro nás je to veliká sláva. Protože, když se sejde taková parta lidí, tak to jsou samé rozesmáté dorostenky. Vidíte, že nám někdy to cvičení nejde, ale nám to nevadí. My se to naučíme."

Nejen pražský všesokolský slet ale čeká letos opočenské Sokoly. Slaví totiž 150 let založení své tělocvičné jednoty.

Na tu je náležitě pyšný i její starosta Jan Koďousek, který vypočítává, aktivity, kterým se tu věnují: „Máme 16 družstev. Od těch nejmenších, stolní tenis, dospělí, děti, nohejbal, malá kopaná, dva volejbaly, jóga, kulturistika, dámská posilovací cvičení. To je skutečně široký záběr a pro ty všechny musíme vytvořit podmínky."

03689591.jpeg

A vypráví, že hostorie opočenských Sokolů se váže k roku 1868, kdy byla v únoru založena. Z opočenské kroniky je možné vyčíst, že: „Členům bylo tenkráte platiti zápisného 1 zlatý, činným po 20 korunách a přispívajícím po 10 korunách měsíčního příspěvku. V polou července 1868 měl Sokol na Opočně 70 členů a z těch 51 činných!"

„Mohu vám říct, že v roce 2016 nás bylo 145 a dnes je nás 260. Ten rozdíl je v mládeži," říká Jan Koďousek.

Věrná garda sokolů v Opočně se chystá na Všesokolský slet

Celá sokolská obec pak letošek vnímá jako rok výnamný i s ohledem na sté výročí vzniku Československé republiky.

Jak potvrzuje starostka České obce sokolské Hana Moučková: „Sokolové plnili v počátcích mladé republiky svoji fuknci. Oni byli takovým ochráncem té mladé republiky. A samozřejmě sokolové hráli po celou historii našeho státu velmi významnou roli."

Opočenští Sokolové, tedy budou slavit dvojnásob. Jako nejstarší fungující spolek v obci každý měsíc vadají Sokolské listy, které přibližují jejich bohatou historii, plánují Den otevřených dveří nebo vydání výročního almanachu.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související