Vylepšené zázemí pro rychlostní kanoisty hradeckého Sokola je zatím v nedohlednu

22. září 2015

Už od 30. let minulého století využívají rychlostní kanoisté Sokola Hradec Králové loděnici poblíž staré nemocnice. Areál, který na břehu řeky Orlice vyrostl za starostování Josefa Pilnáčka, by nutně potřeboval zásadní opravu. Ta ale zatím není na pořadu dne a tak si sportovci budou muset na lepší zázemí ještě několik let počkat.

"Ta rekonstrukce nám přinese hlavně zkvalitnění přípravy a zlepšení hygienických podmínek, které tady jsou bohužel velice mizerné. My tady třeba nemáme splachovací záchody, nemáme tady nějakou teplou vodu na umytí a podobně", říká o současném stavu loděnice jeden z trenérů Petr Ježek.

Zástupci královéhradeckého magistrátu o žalostném stavu vědí ale jak přiznává náměstek primátora zodpovědný za investice Jindřich Vedlich z TOP 09 celý projekt je zatím ve fázi přípravy: "Máme základní studii a připravujeme další etapy projektové dokumentace včetně napojení inženýrských sítí, to znamená kanalizace, vody a tak dále".

Čtěte také

Téměř polní podmínky, ve kterých rychlostní kanoisté Sokola Hradec Králové fungují, brzí další rozvoj klubu.

Mladé sportovce se nedaří lákat v takovém počtu, aby byla zajištěna budoucnost oddílu.

Chybějí také prostory pro posilovnu nebo trenažér, říká trenér Petr Ježek: "Nemáme také žádnou posilovnu kterou bychom potřebovali. Abychom tam mohli umístit nějaký pádlovací trenažér. Ty už jsou dnes samozřejmou výbavou každé loděnice. Protože náš sport už se dělá i v takových chladnějších měsících. A to se nedá jezdit na vodě, takže se využívá ten trenažér, aby závodníci měli lepší přípravu".

Jízda na kajaku

Kdy se s opravami loděnice začne záleží na tom, jak rychle bude pokračovat zpracovávání projektové dokumentace.

Zatím není jasná ani finanční náročnost opravy.

Ta bude známa až po kompletním dokončení projektu.

Spustit audio