Sokolovna v Novém Hrádku září novotou. Samotní členové Sokolu peníze půjčili nebo í věnovali

1. květen 2018 09:40

Nefunkční vytápení, rozvody v havarijním stavu - právě tak ještě nedávno vypadalo zázemí sokolovny v Novém Hrádku na Náchodsku. Na nutné opravy sokolové získali dotace, víc než dva miliony korun ale jednotliví členové organizaci půjčili a nebo dokonce věnovali.

V Novém Hrádku na Náchodsku hrozilo ještě před několika lety uzavření tamní sokolovny. Budova z dvacátých let minulého století chátrala, náklady na její obnovu se odhadovaly na téměř dvacet milionů korun, na účtu měli přitom místní sokolové jen sto tisíc. Dnes sokolovna září novotou a to i díky tomu, že na opravu přispěli samotní členové - někteří Sokolu peníze půjčili, jiní dokonce věnovali.

Starosta Sokola Nový Hrádek Jeroným Holý otevřel dveře do nedávno zrekonstruované sokolovny, která byla kdysi doslova a do písmene ruinou. Je to tak?

„Nebyla úplně ruinou, ale určitě by se ruinou stala během pár let. Stojíme na schodech, které byly takřka rozpadlé, rostla v nich tráva. Celá sokolovna byla zanedbaná. Nebylo v ní možné topit. Takže přes zimu jsme tam měli velkou zimu. A celé její fungování ohrožovaly havarijní stavy jak rozvodů vytápení, tak elektřiny," vysvětluje Jeroným Holý.

Senioři cvičí v Sokole.

Můžeme se podívat dál? Přišli jsme do hlavního sálu. „Ten je v podstatě v původní podobě. Akorát po levé straně jsou velké stavební úpravy. Jeviště bylo zmenšené a snížené."

Šestnáct milionů korun potřebných na tuto přestavbu jste z velké části získali pomocí dotací. Ale také asi 2 miliony jste si popůjčovali mezi sebou, jako členové. Někteří bezúročně, někteří peníze dokonce darovali.

„Ano, je to tak. Ty půjčky byly až statisícové. Půjčovaly nám i okolní obce, ale z větší částky ty půjčky byly opravdu od místních občanů, nejen členů Sokola, ale i od spřízněných lidí?" říká Jeroným Holý.

03689591.jpeg

Peníze pomalu splácíte. Kdy bude mít Sokol čistý štít? „peníze splácíme. Městys nám poskytnul záruku na ty splátky tím, že vyšlenil nejdříve částku 300 tisíc a potom 500 tisíc ročně ze svého rozpočtu. Splaceno by mělo být za dva až tři roky. Ještě uvidíme jak se bude vyvíjet rozpočet městyse. Ale zase nám naběhly další splátky na asfaltové hřiště před sokolovnou. takže to bude prodloužené ještě o tyto splátky," doplňuje Jeroným Holý.

Sokol Nový Hrádek pořádá v letošním roce několik akcí, z toho tři významné pro zhruba tisícovku lidí. Na účastníky přitom čekají mnohem důstojnější podmínky, než před několika lety.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související