Roste počet pokusů o peněžní podvody na seniorech. Policie radí, jak by se měli starší lidé chovat

15. duben 2019

V Královéhradeckém kraji přibývá pokusů o podvody na seniorech. Vyplývá to z policejních statistik. Kriminalisté v letošním roce zatím evidují desítky případů, kdy se někdo snažil pod nějakou záminkou vylákat peníze od starších lidí. O téma se podrobněji zajímal reportér Ondřej Vaňura.

20 zájemců se zatím v Hradci Králové přihlásilo do policejní Akademie seniorů

20 zájemců se zatím v Hradci Králové přihlásilo do policejní Akademie seniorů

Hradečtí městští strážníci zahájili 10. ročník Akademie seniorů. Formou přednášek a praktických cvičení se při ní zájemci dozvídají, jak čelit nástrahám podvodníků, nebo jak si poradit v silničním provozu. 

Situací, kdy policisté v Královéhradeckém kraji zaznamenali případy pokusů o peněžní podvody na seniorech, skutečně podle statistik oproti minulému roku mírně přibývá.

Jak ale říká Ondřej Moravčík z královéhradecké krajské policie, pozitivní je, že letos ještě žádný z podvodníků nebyl úspěšný.
„Díky bohu v letošním roce neevidujeme žádný dokonaný trestný čin v tomto směru. To znamená, že nedošlo k předávce peněz. Za celý loňský rok jsme měli přibližně dvě desítky pokusů. A za zmínku stojí hlavně dva dokonané trestné činy. V jednom případě necelých 400 tisíc korun předaných podvodníkovi a v druhém případě 200 tisíc korun."

Jak se podvodníci snaží peníze ze starších lidí vylákat?

Nejčastější scénář je takový, že staršímu člověku zavolá z neznámého čísla někdo, kdo se vydává za jeho příbuzného, například za vnuka. Tvrdí třeba to, že je zrovna u advokáta a velmi akutně potřebuje větší finanční obnos. Protože je ale zaneprázdněný, tak si pro peníze nemůže přijít sám a proto pošle nějakého prostředníka, třeba svého kamaráda nebo i taxikáře.

Senioři u počítače (ilustrační fotografie)

Podvodníci na seniory mnohdy naléhají, že peníze potřebují rychle a tak dále. Samozřejmě, že tento scénář může být různě upravený. Starší lidé by proto měli být při podobných telefonátech ostražití.

Jak konkrétně by se měli senioři zachovat?

Jednoduše řečeno při takových podezřelých telefonátech nikomu nedůvěřovat.

Upozorněte své rodiče a babičky i dědečky: POZOR na podvodníky a falešné příbuzné

Seniorka (ilustrační foto)

Poručík Ondřej Moravčík z Oddělení tisku a prevence Policie ČR byl hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové. Téma: senior jako oběť trestného činu. Prevence násilí a podvodů páchaných na seniorech.

Další postup takto osloveného člověka přidává opět policista Ondřej Moravčík.
„V žádném případě by neměl peníze nikomu předávat. A pokud dojde k takovému podezřelému telefonátu, volejte svému vnukovi, volejte své dceři nebo synovi, ověřte si ty informace. Zeptejte se jich, zda-li je to pravda. Protože v případě, že zavoláte svým blízkým, tak oni vám zajisté sdělí, že to pravda není, a tím pádem potom nikomu peníze dávat nebudete. A to je také asi ta nejjednodušší a nejlepší prevence."

Oslovení lidé by také měli následně kontaktovat policisty. Ti podobné případy evidují a všechny prověřují. Neustále po podvodnících, kteří se snaží seniory podobnými způsoby podvést, pátrají. A každá oznámená situace jim může při pátrání pomoci.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související