Senioři se učí angličtinu spolu s dětmi. O takové lekce je v Hradci Králové ohromný zájem

2. listopad 2018 11:39

Několik desítek seniorů se před několika týdny začalo v Hradci Králové učit anglicky. Lekce jsou přitom hodně netradiční. Kromě dospělé lektorky totiž penzistům pomáhají se zvládnutím učiva i školáci. Jak to vypadá, když vedle sebe v lavici sedí žáci, mezi kterými je věkový rozdíl i šedesát let, se s mikrofonem zašel podívat reportér Václav Plecháček.

Do lavic některých základních škol v Hradci Králové usedli od letošního školního roku senioři. Mají kurzy angličtiny a se zvládnutím učiva jim pomáhají samotní žáci.

Hodina angličtiny v královehradecké základní škole Jiráskovo náměstí začala. V lavicích sedí kromě šestice běžných žáků školy také dvacítka seniorů. Patří mezi ně také Jana. Ta se přihlásila proto, že nerozumí anglicky psaným nápisům, které běžně vídá v ulicích.
„A mě to strašně rozčiluje, že nevím co to přesně znamená. Že si to nemohu přečíst. Tak bych se chtěla aspoň něco málo naučit."

Jednasedmdesátiletý Josef už se anglicky učil. Jenže prý je to už čtyřicet let.
„Pamatuji si pár slovíček. Tak jsem se dal na tohle na stará kolena. Abych se trošku vzpamatoval z toho mého lenošení."

Děti baví učit seniory. A ti jsou za to opravdu vděční

Způsob, kdy jim při lekcích pomáhají děti, oba oslovení senioři vítají. Díky tomu je prý výuka jednodušší.
„Jsme rádi, že se od nich také něco naučíme. Oni jsou na tom s angličtinou samozřejmě velice dobře, takže ty konzultace s nimi jsou moc dobré."

Studovat v pozdějším věku? Proč ne! Univerzita třetího věku v Hradci Králové je tu pro vás

doc. PhDr. Iva Jedličková, CSc. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

doc. PhDr. Iva Jedličková, CSc. z Katedry sociální patologie a sociologie Univerzity Hradec Králové je hostem naší radioporadny. Téma: Univerzita Hradec Králové a její Univerzita třetího věku. 

Ze školáka lektorem se na čas stal i Martin. Ten v rodině učí anglicky dva svoje prarodiče, pomáhat cizím seniorům ho baví.
„Chtěl jsem pomáhat důchodcům, když jim ten cizí jazyk nejde. Protože vím, jaké byly i ty mé začátky. Vím, jak to bylo obtížné."

Společné lekce angličtiny seniorů a školáků má na starosti učitelka Jana Volfová. Podle ní jde o skvělou myšlenku.
„Opravdu by měl člověk mozek trénovat v každém věku. Je to velká odvaha lidí, kteří tu s námi jsou. Je fajn ona mezigenerační spolupráce, kdy děti dokáží předávat své znalosti. A je navíc vidět, že je to baví."

Podobné lekce nabízí v Hradci Králové ve spolupráci s magistrátem ještě další dvě školy. Zájem seniorů je ohromný.

Děti baví učit seniory angličtinu. A ti jsou za to opravdu vděční
Spustit audio

Související