Ve valdické věznici proběhla unikátní zkouška z angličtiny. Skládali ji dva odsouzení za vraždu

9. červen 2013

Unikátní věc se podařila vězeňskému kaplanovi Aleši Jaluškovi. Ve Valdicích skládali v sobotu 8. června dva muži zkoušku angličtiny. Oba si odpykávají trest za vraždu.

V káznici, kde si většina odsouzených odpykává tresty v nejpřísnějším režimu se zvýšenou ostrahou, natáčel Český rozhlas jako jediný. Reportér Jiří Fremuth musel projít přes osm zamčených ocelových dveří a mříží a mikrofon mohl zapnout až v kanceláři vězeňského kaplana.

„Moje motivace k učení angličtiny je pro moji budoucnost. Budu mít jak lepší uplatnění v práci, tak celkově v životě,“ říká 33letý Jaroslav, který je za vraždu odsouzený na 14 let.

Vyučený zedník v úterý úspěšně odmaturoval a v sobotu pak skládal zkoušku t angličtiny. „Chtěl bych jednou pracovat v Británii, v cestovním ruchu třeba jako nějaký delegát,“ přznává.

Jaroslav je nervák a před zkouškou vůbec nespal. Na svobodu má jít za čtyři roky a tak se snaží čas za mřížemi smysluplně využít. „Určitě je to odtržení od stereotypu, protože člověk má jiné myšlenky. Nemáte takové černé myšlenky typu, co budu dělat, až vylezu a podobně,“ popisuje.
Také 40letý František je už ve vězení 10 let. Do konce trestu mu zbývá dalších 15.

„Když se stalo to, že jsem se dostal sem, tak ta angličtina byla pro mě takovým spojením se světem venku. Taková radost a potěšení a byl jsem rád, že jsem našel ostrovek nějaké kultury a vzdělanosti, kde mohl člověk dělat něco, co ho baví. Mě angličtina baví,“ tvrdí.

Oba muži patří do skupinky 10 valdických vězňů, kteří navštěvují kurzy angličtiny. Jednou týdně za nimi jezdí lektor. Vše je zásluha vězeňského kaplana Aleše Jalušky. S jazykovými kurzy začal ve Valdicích před 9 lety.

„Dělání je ohromná obrana proti nudě a 90 procent trestných činů vzniká z nudy. Zvlášť tady ve věznici, protože když ti lidé nemají nějakou cílevědomou a dlouhodobou činnost, která jim zaměstnává mozek, tak strašně degenerují,“ vysvětluje.

Jazyky a učení jsou podle něj právě to nejlepší. „Takže jsme zkoušeli všechno možné, němčinu, filozofii či literaturu,“ vypočítává.

Pro 66letého Aleše Jalušku byla zkouška, ať už dopadne jakkoliv, zakončením práce vězeňského kaplana. „Je to tečka. 30. června končím po 24 letech a tohle jsem chtěl dotáhnout do konce,“ přiznává.

Spustit audio