Upozorněte své rodiče a babičky i dědečky: POZOR na podvodníky a falešné příbuzné

29. listopad 2017

Poručík Ondřej Moravčík z Oddělení tisku a prevence Policie ČR byl hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové. Téma: senior jako oběť trestného činu. Prevence násilí a podvodů páchaných na seniorech.

NIKDY neotvírejte dům cizímu člověku, aniž byste se třeba z okna přesvědčili, kdo venku stojí, jak vypadá, jakým přijel autem (jestli na něm je název nějaké firmy) a co přesně po vás chce. Pokud si nejste jistí, raději nikoho cizího nepouštějte do bytu! Komunikujte přes dveře nebo řetízek.

Pokud už někoho do bytu pustíte, NIKDY ho tam nenechávejte samotného (může vás poslat do sklepa pustit vodu a podobně a mezitím se ve vašem bytě obsloužit sám).

Mnohé o nás vypovídá už naše jméno na zvonku. Bude-li tam napsáno například Božena Nováková, je pravděpodobné, že by se mohlo jednat o starší paní, která žije sama. A přesně takový člověk bývá častým terčem zlodějů a podvodníků!

POZOR na různé finty a záminky, pod kterými se budou chtít zloději vloudit k vám do bytu! Jejich vynalézavost totiž nezná mezí!

Staří lidé si zaslouží naši pozornost i pomoc (ilustrační foto)

Nabízejí: smlouvu na levnější energie, na levnější volání, nabízejí montáž nového bezpečnostního zámku na dveře! Nikdy nekývněte hned! Informujte se u příbuzných, známých, případně jiné firmy a posuďte, jestli je nabídka opravdu tak výhodná a pak se teprve rozhodněte.

Výhrám nevěřte!
Vyhráli jste, ale nejdřív zaplaťte! Vrátíme vám přeplatek, ale nejdřív zaplaťte!
To jsou nové zlodějské praktiky!

Seriózně oblečený člověk zazvoní, oznámí seniorovi, že vyhrál 20 tisíc korun, ale zároveň ho požádá, aby zaplatil vstupní poplatek 5 tisíc korun (nebo jinou částku). Tu si vezme, výhru přislíbí poslat na účet, ale to už se samozřejmě nestane. Podobně je to s léky.

Vracení přeplatků za léky - v poslední době se rozmáhá jako nový druh podvodu
U seniora doma někdo zazvoní a vydává se za pracovníka pojišťovny s tím, že mu jde vrátit poměrně vysoký přeplatek za léky. Nejdříve ale požaduje „registrační" poplatek - 1000 korun nebo klidně i dva tisíce. Senior zaplatí, přeplatek mu má přijít na účet, ale ani to se samozřejmě nestane.

mladí a staří - mládí a stáří - ruce

Pozor na falešného VNUKA nebo další falešné příbuzné! Telefonáty prověřujte!
Zloději většinou zkouší náhodná telefonní čísla z telefonního seznamu a scénář je pokaždé stejný: „Ahoj babi, tady je tvůj vnuk!"
Babička: „Který?"
Podvodník: „Přece tvůj nejstarší, ty mě nepoznáváš?"
Babička: „ To jsi ty, Pavlíku?"
Podvodník: „ Ano, to jsem já."

Všimněte si - podvodník ani nepotřebuje znát žádná jména nebo skutečnost, jestli dotyčná paní nějakého vnuka má nebo nemá. Vše se dokáže šikovně dozvědět během hovoru. A pak už stačí jen milující babičce vylíčit, že měl nehodu, musí čekat u auta, potřebuje nutně peníze, a proto pro ně posílá kamaráda. A už mnoho babiček peníze skutečně vydalo úplně neznámému člověku. Jednalo se i o částku 300 000 korun, pro kterou žena dokonce musela zajít do banky. Mezitím si telefonát neprověřila! Ani se nepokusila vnukovi zavolat zpátky na mobilní telefon.

Vždycky si proto vše ověřte! Buď přímo u vnoučat nebo alespoň u jejich rodičů nebo třeba u dalších příbuzných! NIKDY peníze nedávejte žádné cizí osobě!

Další rady a doporučení najdete v našem audioarchívu!

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související