Víš kdo je za dveřmi? Policejní kampaň má zamezit okrádání lidí přímo u nich doma

26. leden 2017

Policisté v Královéhradeckém kraji se spojili se sociálními pracovníky a společně varují seniory a hendikepované, aby k sobě domů nepouštěli nikoho cizího. Kampaň s názvem „Víš, kdo je za dveřmi" má upozornit na zloděje, kteří kradou přímo u lidí za zavřenými dveřmi. Právě do bytů a domů teď policisté i zaměstnanci pečovatelských služeb vyráží s informačními samolepkami. Na první pohled banalita má snížit počet krádeží.

Důchodkyně Božena Andršová bydlí v domě s pečovatelskou službou v Novém Městě nad Metují a teď zve návštěvu k sobě, za zavřené dveře.

Nikdy neotvírejte neznámým lidem. A v případě, že byste se cítili ohroženi, tak volat 158.Eva Prachařová, policie Náchod

Eva Prachařová z náchodské policie jí vysvětluje, že ne každého ale dovnitř pustit může a dává jí samolepku: „Kde jsou rady jak se zachovat při nějaké nezvané návštěvě. Je tam velké písmo a rady jsou vlastně jen dvě. Nikdy neotvírejte neznámým lidem. Pozor na podvodníky. A v případě, že byste se cítili ohroženi, tak volat 158."

Čtěte také

Paní Božena sice říká, že nikomu cizímu neotvírá, i tak ale kampaň oceňuje: „Určitě je to dobré. Je to zapotřebí také říct dole paní, které je už devadesát let."

Policisté chtějí nálepky dostat mezi starší lidi a hendikepované po celém v Královéhradeckém kraji
„Spojili jsme se v tom našem snažení s charitními a ošetřovatelskými službami. Ty objíždějí tyto lidi a důvěrně se s nimi znají," vysvětluje Eva Prachařová.

Víš kdo je za dveřmi? Odstartovala policejní kampaň, která má zamezit okrádání lidí přímo i nich doma

Samolepky bude klientům rozdávat i Renáta Tomášová z Terénní pečovatelské služby v Novém Městě nad Metují.

Jak říká, i když jsou podobné rady neustále opakované, není jich nikdy dost: „Určitě je to výborný nápad. Protože senioři jsou hodně důvěřiví. Osvěta by měla podle mne probíhat pořád a všude."

Projekt je koncipován jako dílčí řešení problému trestných činů páchaných na seniorech a handicapovaných občanech. Jde o současné řešení sociální a situační prevence. Policisté si kladou za cíl vstupovat do obydlí osamělých, nemocných a imobilních občanů, ve velké míře trpících izolací a vyloučením z aktivní společnosti.

Víš kdo je za dveřmi? Odstartovala policejní kampaň, která má zamezit okrádání lidí přímo i nich doma

Komunikace s touto skupinou obyvatel, jež je vzhledem k sociální izolaci obtížně oslovitelná, může pomoci obnovit jejich zájem o dění ve společnosti a zároveň pomůže zvýšit bezpečností návyky této cílové skupiny, a tím minimalizovat nebezpečí ohrožení jejich majetku, života a zdraví trestnou činností.

Krádeže u starších lidí doma jsou podle policistů stále aktuálním problémem
Poslední případ v regionu evidují nedávno v Hradci Králové, kdy zloděj 88leté ženě vzal z domu 30 tisíc korun.

Projekt bude pokračovat průběžně až do vyčerpání informačních materiálů po minimálně dva následující roky. Každý občan cílové skupiny bude osloven zpravidla při dvou návštěvách.

Po prvotním oslovení cílové skupiny bude následovat opakovaná návštěva na ověření účinnosti projektu. Návštěvy dalších občanů cílové skupiny a jejich zařazení do projektu budou záviset na obměně klientely pečovatelských a ošetřovatelských služeb.

autor: ova
Spustit audio