Na internetu nejsou ohrožené jen dospívající dívky, ale také zralé ženy. Právě na ně cílí podvodníci

9. prosinec 2020 09:24

Policie v České republice řeší každoročně zhruba sto případů žen podvedených na internetu podle téměř stejného scénáře. Náhodné oslovení, několikaměsíční psaní, vidina společné budoucnosti, náhlá komplikace a žádost o peníze, po jejich získání konec konverzace.

Čtěte také

Sami kriminalisté přiznávají, že podvedených je ve skutečnosti mnohonásobně více. Ženy takto často ztrácí celoživotní úspory. Podvodníci je po několikaměsíčním psaní dokáží připravit i o čtyři miliony korun. S jednou z podvedených hovořil reportér Ondřej Vaňura.

„Zničehonic mě oslovil na Facebooku a docela mě to dostalo, že měl takový velký zájem," popisuje začátek svého smutného příběhu 45tiletá žena z Královéhradeckého kraje.

Její jméno známe, ale na její přání ho zveřejňovat nebudeme a upravili jsme také její hlas.

Čtěte také

Podvodník se vydával za zahraničního vojenského lékaře a při několikaměsíčním psaní si oběť naprosto získal.
„Různě jsme si milostně psali. O tom co dělám, hrozně mi to imponovalo, protože jsem byla sama."

Naplánovali si společnou budoucnost v Česku. Domnělý kardiochirurg měl poslat balík s cennými listinami, za který se ovšem musel zaplatit poplatek a na ten byly potřeba peníze.

Žena je převedla, muže nikdy neviděla a dle svých slov přišla o víc než čtvrtmilionu korun.
„Já jsem docela dlouho odolávala. Nakonec nevím proč jsem to udělala a poslala ty peníze na nějaký účet do Turecka. Což si teď uvědomuji, jak jsem byla hloupá. Musí si ženy dávat pozor. Protože to je jen taková pohádka."

03798935.jpeg

Takových podobných případů eviduje policie zhruba sto ročně. Jan Čížkovský z policejního prezidia ale přiznává, že jde jen o špičku ledovce.
„O minimálních částkách se ani nedozvídáme. Jsou to škody řádově ve stovkách tisíc korun. Ale setkal jsem se i s částkou, která dosahovala téměř čtyř milionů. Vyšetřování těchto podvodů je složité, protože se o nich dozvídáme většinou pozdě od samotného spáchání činu. Takže objasněnost je nízká. S tím, že ještě třeba nám komplikuje práci to, že se jedná o mezinárodní prvek."

Čtěte také

Některé podvedené ovšem nepřijdou jen o celoživotní úspory, navíc se ještě na řadu let zadluží.
„Leckteré poškozené oběti ve vidině krásné budoucnosti s nádherným mužem si kolikrát půjčí a zapůjčené peníze odešlou do ciziny."

Osamělé ženy jsou podle královéhradeckého psychologa Jana Laška velmi zranitelnou skupinou. Podvodníci cílí na jejich slabá místa a proto jim naletí i ty, které jsou jinak velmi opatrné.
„Najednou se objeví rytíř na bílém koni, který má sice trošku finanční trápení, ale jinak je plný lásky. A podlehnou velmi snadno, protože láska kvete v každém věku."

Nejdůležitější je tak podle policie nebýt na internetu v kontaktu s neznámými lidmi, případně jim NIKDY neposílat peníze.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související